İnsanları Korkutan Kemik İliği Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsanları Korkutan Kemik İliği Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kemik iliği kanseri, kemik iliğindeki hücrelerin anormal bölünmesi ve böylece sayılarının artması nedeniyle oluşur.

Bu, kemik iliğini istila eden ve yok eden malign hücrelerin oluşumuna yol açar. Bu olduğunda, kan trombositleri ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi ciddi şekilde etkilenecektir.

Kemik İliği Kanseri Nedir?

Kemik iliğinde başlayan bir kanser türüdür. Genellikle 30 yaşına kadar olan çocukları etkiler. Akut miyeloid lösemi (AML) olarak adlandırılır.

Olası Semptomlar Nelerdir?

  • Ateş, gece terlemesi ve yorgunluk.
  • Genişlemiş karaciğer veya dalak ve enfeksiyonlar.
  • İyileşmeyen kanama ve morluklar.
  • Kolay morarma.

Kemik İliği Kanserinin Tedavisi Nedir?

Kanserin tipine göre hastadan hastaya değişir. Doktor, yaş, fiziksel durum, kanser hücresinin türü, yakındaki dokulara veya organlara yayılıp yayılmadığı gibi faktörlere bağlı olarak hasta için ne tür bir tedavinin en iyi olacağına karar verir. Mevcut çeşitli tedavi türleri vardır. kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi. Kombine alınırlar. Kemoterapi gören birçok hasta yan etkilerinin tedavisi için ilaç alacaktır.

Kemik İliği Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor hastayı kanser belirtileri açısından muayene edecektir. Kemik iliğinde veya dalakta herhangi bir anormallik olup olmadığını görmek için röntgen çekebilirler. Ayrıca kandaki anormallikleri (anemi, lökopeni, vb.) aramak için kan testi yapabilirler.

Kemik İliği Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Hasta, aşağıdakiler gibi çeşitli tedavilerden geçebilir:

- Kemoterapi: Yaygın olarak kullanılan kemoterapi, kan hücrelerinin ölmesine (zehir gibi) neden olan ilaçların verilmesini içerir. Bu ilaçlar bir damar yolu veya damar yoluyla enjekte edilir. Bu, kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak veya yavaşlatmak için yapılır.

- Radyasyon Tedavisi: Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek dozda radyasyon vermeyi içerir. Bu genellikle üç farklı şekilde yapılır:

- İntravenöz: Bu, bu tür ilaçların ve radyasyonun bir IV hattı yoluyla verilmesini içerir. Verilen radyasyon dozu, kanserin türüne bağlı olarak değişecektir. Belirli bir süre boyunca verilirler ve bittiğinde, hasta aynı tedaviyi alacağı başka bir diziden geçmelidir. Bunun nedeni, kanser hücrelerinin her seriyi tamamladıktan sonra doğru tedavi edilmezse tekrar büyüyecek olmasıdır. - Harici: Bu, radyasyonu doğrudan vücuda gönderen bir makinenin kullanılmasını içerir. Radyasyon miktarı kanserin tipine ve evresine bağlı olacaktır. Radyasyon tedavisi, kanseri tedavi etmek için kemoterapi ile birlikte kullanılır.

kemik-iligi-kanseri.jpg

- Cerrahi: Bu, kanser hücrelerinden kurtulmak için öncelikle radyasyon veya kemoterapi kullanarak vücuttaki anormal dokuları çıkarmayı veya yok etmeyi içerir. Çıkarıldıktan sonra mikroskop altında incelenir ve uygun şekilde tedavi edilerek yok edilmeleri sağlanır.

- Kemoterapi veya Tek Başına Radyasyon: Bu tedavi türü radyasyona ek olarak kemoterapi verilmesini içerir. Amaç, vücuda bir kanser tedavisinden kurtulma şansı vermek ve ardından tek başına kemoterapiyi kullanmaktır. Kemoterapi gören birçok kişinin trombositleri ilaçlarla azaltılacaktır. Bu onların daha kolay kanamasını sağlayacaktır.

- Palyatif bakım: Vücudunda kanser hücresi kanıtı olmayan ancak yan etkiler görüldüğü için tedavi gören hastalar için kullanılır. Ayrıca kanserin tipine ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak başka prosedürlerden de geçebilirler (örneğin, önceden tedavi edilmiş bir tümörü daha da küçültmek için radyasyon tedavisi kullanmak veya bir tümörü çıkarırken kemoterapi vermek).

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.