Propolis Nedir, Propolisin Mucizevi Faydaları Nelerdir?

Propolis Nedir, Propolisin Mucizevi Faydaları Nelerdir?

Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, tomurcuklardan, yapraklardan, gövdelerden ve bitkilerin salgılarından topladıkları maddeleri, başlarındaki bezlerden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettikleri reçine benzeri bir üründür. Propolis, flavonoidler, terpenler, fenolik ve benzoik asitler gibi aromatik bileşiklerden oluşur ve bitkisel maddelere ek olarak reçineler içerebilir.

Arıların topladığı bitkilere "konakçı bitki" denir. Balmumu ("Cupressus"), mantar ağaçları ("Quercus"), kavak ("Populus") ve çam ("Pinus") gibi bitkilerin çiçeklerinden arılar tarafından toplanan propolis, "çiçek" veya "florentine" propolis olarak bilinir. . Japonya'da sakız ("Pistacia lentiscus") ve Japon sediri ("Cryptomeria japonica") genellikle "floristik" propolis kaynakları olarak adlandırılır. ABD, Kanada ve İngiltere'de propolis üretiminde yaygın olarak kavak kullanılmaktadır. Propolis sayısız farmakolojik özelliğe sahiptir ve insanlar tarafından ilaç olarak kullanılmaktadır. Propolis, insanlar tarafından arı kovanlarından toplanır ve tıpta, farklı türde farmakolojik olarak aktif bileşenlerle, koruyucu, dezenfektan ve büzücü olarak kullanılır.

Propolis Yararları Nelerdir?

Propolis akne, dermatit veya siğiller gibi cilt problemlerinde kullanılabilir. Buna ek olarak, bazı insanlar mantar enfeksiyonları için kullanır. Propolis ayrıca çeşitli kozmetik ürünlerde yer almaktadır. Geleneksel pazarlardaki satışlar temel olarak Avrupa ve Asya'da mevcuttur, ancak Kuzey Amerika'da hızla artmaktadır.

propolis.jpg

Propolis, kozalaklı ağaçlar, kayın ("Fagus"), akçaağaç ("Acer"), kavak ("Populus"), çam ("Pinus" ve "Sequoia") ve diğer türlerden toplanan odunsu bitkilerden arılar tarafından üretilen bir reçinedir. Aynı zamanda birçok akasya türünde ("Acacia" cinsi) bulunur. Floral propolis, çeşitli bitki türlerinin kokulu çiçeklerinden toplanır ve çoğunlukla parfümlerde bir bileşen olarak kullanılır. Öte yandan, floristik propolis, çeşitli farmakolojik özellikleri nedeniyle ağırlıklı olarak ilaç olarak kullanılmaktadır.

Çiçek propolisi, floristik propolis ile hemen hemen aynı kimyasal bileşime sahiptir, ancak içerik türleri ve miktarlarında yalnızca küçük farklılıklar vardır. Bitkilerden floristik ve floristik propolis aynı şekilde toplanır.

Çeşitli ülkelerden toplanan propolis örneklerinin laboratuvar analizleri, floral propolisin, reçineli maddeler, lipidler, terpen bileşikleri, flavonoidler ve fenolik bileşikler olmak üzere beş kategoride sınıflandırılabilecek çok sayıda bileşenden oluştuğunu ortaya çıkardı. Aynı zamanda, floristik propolis esas olarak reçineli maddelerin yanı sıra beta-pinen gibi terpenlerden oluşur. Propolis, tıbbi amaçlarla dünyanın çeşitli yerlerinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Propolis, cildi daha elastik hale getirdiği ve insan vücudunun bağışıklık sistemini desteklediği için "koruyucu" olarak bilinir. Ayrıca cilt gibi dokuları kurutmaya yardımcı olan büzücü bir işlevi vardır. Bu nedenle propolis, akne ve dermatit gibi yaygın cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Ek olarak, antik Çin, propolisin parmaklardaki siğilleri tedavi etmek için yararlı olduğunu biliyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.