Emekli, Dul, Yetim, Ölüm Maaşlarında Flaş Karar! Artık Tespit Edilecek...

Emekli, Dul, Yetim, Ölüm Maaşlarında Flaş Karar! Artık Tespit Edilecek...

Emekli maaşı olup vefat eden kişilerin maaşları yakınlarına dul ya da yetim maaşı olarak bırakılmaya devam ediyor. Ancak bu maaşların alınabilmesinde bazı şartların uygulanması, insanların yolsuzluklar yapmasına neden oluyor. Maaş almak için boşanan çiftlerin tespit edilmesi durumunda, maaşlar kesilecek.

Bekar Olmak Zorunlu!

Emekli maaşı olan ve vefat eden kişilerin maaşı yıllardır devletin de kararı ile yakınlarına bırakılıyor. Eş ve çocukların alabildiği bu maaş için bazı zorunluluklar uygulanıyor. Eş ve çocukların bu maaşı alamay devam edebilmesi için bekar olma zorunluluğu var. Yani, daha önce bekar olduğu süre boyunca maaş alan yakınlar, evlendikten sonra maaş almaya devam edemiyorlar. Ancak son zamanlarda yapılan yolsuzluklar ile artık eşlerinden boşanıp maaş almaya devam eden birçok vatandaş var.

Danışıklı Boşananları SGK Nasıl Tespit Ediyor?

Ölen kişinin emekli maaşını alabilmek adına danışıklı olarak boşanmak son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Ancak yapılan bu danışıklı boşanmalar artık SGK tespit ediyor. SGK yaptığı incelemelerde boşanma tarihi ve maaş talep tarihi arasındaki süreye bakıyor. Eğer bu süre 1 yıldan az ise bağlanan maaş dosyalarının yüzde 10’u örnekleme usülü seçiliyor. Sonrasında ise eşle yaşama durumunu kontrol etmek amacıyla denetleme yapar. İncelenmeyen yüzde 90 oranındaki şanslı kişinin ise usule uygun maaş aldığı varsayılır. Ancak özel hayatın gizliliği açısından herhangi bir şekilde evlere denetim yapılmamaktadır. Onun yerine çevre araştırması yapılmaktadır. Çevre araştırması da esnaf, muhtar ya da komşular aracılığıyla yapılmaktadır.

Dul, Yetim, Ölüm Aylığı Kazanma Şartları Nelerdir?

  • Prim Gün Sayısı: Sigortalı eşi ya da anne-babası vefat eden kişilere, vefatı Ekim 2008 öncesi ise 900 gün prim, sonrası ise 1800 gün prim ödemiş olması şartı ile maaş bağlanmaktadır.
  • Maaş Oranları: Ölen sigortalının eşi hariç çocuklarına, anne ve babasına da ölüm maaşı bağlanabilmektedir. Vefat eden sigortalının eşi, çalışmıyorsa ya da çocuğu yoksa yüzde 75, çalışıyor ve emekli ise yüzde 50, 1 çocuk var ve çalışmıyorsa yüzde 50, çocuğa da yüzde 25 oranında maaş bağlanmaktadır. Ölüm maaşını alan ebeveynin ölmesi durumunda çocuk yüzde 50 oranında maaş alır.
  • Ölen Sigortalının Eşi: Ölüm tarihinde eş nikahlı ise ölüm maaşını alabilmektedir. Sadece kadınlara değil, ölen kişinin eşine verilir. Emekli dul, ölen eşinin maaşının yüzde 50’sini alabilir.
  • Erkek Çocuklar: Erkek çocuklar 18 yaşına kadar, eğitime devam ederlerse 25 yaşına kadar maaş alabilirler. Raporla engelli olan erkek çocuklar ömür boyu maaşı almaya devam ederler.
  • Kız Çocuklar: Kız çocuklar ömür boyu ölüm maaşı alabilirler. Evlenmeleri yada sigortalı işe girmeleri durumunda kesilir. Ancak işten çıkarılma ya da boşanma durumunda tekrar maaş alabilirler.

İlginizi çekebilir...

Uzman Altın Yorumunda Dikkat Çeken Detay...

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.