SGK, AÇSHB onaylı 3 bin 149 lira maddi yardım yapıyor.! İşte başvuru detayları

SGK, AÇSHB onaylı 3 bin 149 lira maddi yardım yapıyor.! İşte başvuru detayları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı onaylı milyonlarca çalışan SSK ve Emekli sandığı çalışanlarına maddi yardımda bulunuyor. Kimsenin araştırmadığı ve almadığı bu yardımı sizler için araştırdık. SGK'dan 3.149 TL olarak alacağınız maddi yardımın detayları ve son dakika gelişmesi için hemen tıklayın

Milyonlarca SSK'lı Emekli Sandığı çalışanları SGK'nın yaptığı yardımlardan habersiz. Bizler de sizler için bu yardımları araştırdık. Kimler SGK'dan yardım alabilir, bu yardımlar ne kadardır? SGK yardımlarından yararlanma ve şartları nelerdir gibi bir çok sorular merak ediliyor. İşte biz de merak edilen bu soruların cevaplarını hazırladık. İşte o soruların cevapları sondakika7.com adresinde

Cenaze Ödeneği Nedir?

Cenaze ödeneği yardımı alacak kişiler, SGK kurum yönetim kurulunca belirlendikten sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca onaylanan hayatını kaybeden kişilerin ailesine yapılan yardıma denir.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Cenaze ödeneği;

  • Meslek hastalığı, iş kazası sonucu yada
  • Malulük, yaşlılık aylığı alan veya sürekli iş görmezlik aylığı alan yada
  • Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken,

hayatını kaybeden sigortalının hak sahiplerine ailesine verilir.

360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.

Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenir?

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneğinin sayılan kişilere ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur?

Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe  ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.

Cenaze Ödeneği Tutarı Ne Kadardır?

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2021 yılı cenaze ödeneği miktarı 918,00 TL’dir.”

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların cenaze ödeneği kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 2021 yılı için 3.149,94 TL'dir. 

Cenaze ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.