SSK, 4A, 4B, Bağ-Kur emeklilerine çifte tazminat müjdesi! Kısa çalışma ve ücretsiz izin...

SSK, 4A, 4B, Bağ-Kur emeklilerine çifte tazminat müjdesi! Kısa çalışma ve ücretsiz izin...

Türkiye’de belirli bir süre çalışıp prim gününü doldurduktan sonra emekli olabilme imkanı hala devam ediyor. Gereken şartların tamamlanıp, belli bir süre sigortalı olduktan sonra ömür boyu maaş alma sistemine emeklilik deniyor. Üstelik emeklilerin diğer çalışanlarından özlük hakları anlamında bir farkı da yok. Peki emeklilere uygulanan çifte tazminat nedir, emeklilerin hakları nelerdir?

Özlük Haklarında Ayrım Yok!

Yaklaşık 12 milyon emeklinin bulunduğu ülkemizde bazı emekliler hala çalışmaya devam ediyor. Tazminat, işe geri dönüş ya da izin gibi özlük haklarında ise herhangi bir ayrım yapılmaksızın çalışan ve emekliler aynı haklara sahip. Sadece yatırılan primler ikinci bir emeklilik sağlamıyor.

Çalışan Emeklilerin Maaşında Kesinti Yapılır Mı?

Emekli olmasına rağmen çalışan vatandaşların maaşlarında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bu sebeple emekli olmanıza rağmen hem maaşınızı alıp, hem de başkasının yanında çalışmaya devam edebilirsiniz. İşçi olarak 4A’lı çalışanlar için devreye Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) girer. İşveren, çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na SGDP yatırmak zorundadır.

Kendi İşinde Çalışanlardan Kesinti Yapılır Mı?

Daha önceki dönemlerde Bağ-kur kapsamında ve vergi mükellefi olan ya da şirket ortaklarından yüzde 10 oranında kesinti yapılırdı. Ancak bu uygulama düzenlemelerle birlikte 2016 yılında kaldırıldı. Artık emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerin emekli maaşlarında kesinti yapılmıyor. Bu kişiler prim ödemesi de yapmıyorlar.

Kimlerde SGDP Kesintisi Yapılmaz?

Kendi adına tarımsal faaliyetlerde bulunan, işçi ya da devlet memuru olarak çalışıp emekli olan ve kendi işini kuran, eğitim kurumlarında ücret karşılığında ders verenler ve vakıf üniversitelerinde görev alanlardan SGDP kesintisi yapılmamaktadır.

Emekli Çalışanlar İçin Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin Destekleri

Emekli olmasına rağmen çalışan vatandaşlar işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanamazlar. Aynı zamanda nakdi desteklerden de yararlanamazlar.

SGDP Süreleri Sigortalılık Sürelerine Dahil Midir?

İşçi pozisyonunda çalışan emekliler için SGDP süreleri sigortalılık süresinden sayılmaz. Hizmet birleştirmesi yapamazlar.

Emekli Çalışanlar ve Çifte Tazminat

Bir iş yerinde belirli bir süre çalıştıktan sonra emekli olan vatandaşlar istedikleri zaman iş yerinden ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler. Son iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödenmektedir. Daha sonra çalışan kendi isteğiyle başka bir iş yerinde yine 1 yıl süre ile çalışırsa, kendi istek ve kusuru dışında işten çıkarılırsa bu kez ikinci tazminatı alabiliyor.

Emekli olup kendi isteğiyle istifa etmesine rağmen kıdem tazminatı alan emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse herhangi bir şekilde tazminat alamaz. Yani; emekli olup tazminatını alan vatandaşlar, aynı iş yerinde çalışmaya devam ederse 1 yıldan önce ikinci bir tazminat alamazlar.

Emekli Çalışanların Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Emekli bir çalışan 1 yılını doldurduktan sonra işten çıkarılırsa, kanunun da tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden alır. 20 yıl boyunca çalışıp 5 yıl iş aynı iş yerinde devam edenler; eğer emeklilik tazminatını alamamışsa 25 yıl üzerinden, almışsa 5 yıl üzerinden kıdem tazminatı alırlar.

Emekli Çalışanlar İhbar Tazminatı Alır Mı?

Emekli çalışanlar gerek gösterilmeden işten çıkarılması durumunda ihbar tazminatı alırlar. İhbar tazminat süreleri ise kıdem tazminatının sıfırlanıp sıfırlanmamasına göre değişmektedir.

Kıdeme Göre Yıllık İzin Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Emekli çalışanların izin günleri diğer çalışanlarda olduğu gibi kıdemlerine göre belirlenmektedir. Hatta 50 yaşından büyük çalışanlar kıdemlerine bakılmaksızın 20 günden fazla süre ile izin alabilirler.

Emekli Çalışanlar Rapor Ödemesi Alır Mı?

Emekli çalışanların hastalanması ya da raporlu olması durumlarında diğer çalışanlar gibi rapor parası alamazlar. Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarında ödeme alabilirler.

İlginizi çekebilir...

Emekli, Dul, Yetim, Ölüm Maaşlarında Flaş Karar! Artık Tespit Edilecek...

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.