DeepFake görüntüleri artık tespit etmek çok kolay! İşte detaylar..

DeepFake görüntüleri artık tespit etmek çok kolay! İşte detaylar..

DeepFake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu. Bu sayede artık sahte görüntüler belli olacak. DeepFake nasıl tespit edilir? DeepFake görüntüler nasıl açığa çıkar?

Geçtiğimiz günlerde DeepFake görüntüleri sosyal medyayı alt üst etmişti. Halen de bu görüntüler konuşulmaya ve dikkat görmeye devam ediyor. Uzmanlardan da bu konuda sahtecilik sebebiyle uyarı gelmişti. Bu tür fake videolar kişiler veya toplumlar için sıkıntı oluşturacağı belirtilmiş, bu tür videolar ve görüntülere dikkat edilmesi konusunda uyarılar yapılmıştı. İşte bugün de yaşanılan bir gelişmeyle artık bu fake görüntüleri tespit edebiliyoruz. İşte o taktiğin detayları sizlerle.

DeepFake Görüntüeri Tespit Etmek Aslında Çok Basit

deepfake-goruntuleri-tespit-etmenin-yolu-bulundu-1615531500-4555.jpg

Bilim insanları bu DeepFake görüntüleri üzerine harekete geçmiş ve incelemeye koyulmuşlardı. Tüm bu incelemeler artık meyvesini verdi. Aslında bu fake görüntülerin çok basit bir şekilde ortaya çıkıyor. Sadece gözlere odaklanmamızı ve gözlere yansıyan ışık konusunda aslında bu sahte görüntüler kendisi ele verdiğini dile getirdiler.

Bilim İnsanları Sahte Görüntüler Üzerinde Çalışmaları Sürüyor

Sahte görüntülerin sosyal medyada yankı bulmasıyla birlikte, bilim insanlarının devreye girmesini sağladı. Bu popülerite sayesinde yeni bir teknoloji ve uygulama piyasaya çıkmıştı. Bu görüntüleri ayırt etmek için bir dizi çalışma geliştirdiler. Sonuçta bu sahte görüntüleri tespit etmenin yolunun çok basit bir şekilde yapılabileceği öne sürüldü.

Bu Çalışma Yüzde 94 Oranında Doğru Sonuç Veriyor

jirmb-1615531460-3808.jpg

SUNY Buffalo Üniversitesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucu bu görüntüler basit bir şekilde açığa çıkarılıyor. Dikkat çekmemiz gereken tek hususun gözler olduğu öne sürülüyor. Araştırmalar sonucu gözlerdeki ışık yansımaları incelenerek bu sahte görüntüler ayırt edilebiliyor. Yapılan testler sonucu yüzde 94 oranında başarıya ulaşıldı.

Sahte görüntülerin açığa çıkması için geliştirilen sistem, sadece gözler üzerinde işe yarıyor. Gözler kameraya bakmıyorsa sistem doğru çalışmayacaktır. Eğer kişini gözleri görülmüyorsa yine sistem doğru çalışmayacaktır. Dolayısıyla bu sistem aynı açıdan aynı şekilde kameraya bakan gözler üzerinde yüzde 94 oranında doğru sonuçlar vermektedir.

İlginizi çekebilir

Yeni WhatsApp Güncellemesinde İnstagram Reels Detayı Dikkat Çekti

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.