Bağışıklık Sistemi Nedir, Bileşenleri Nelerdir?

Bağışıklık Sistemi Nedir, Bileşenleri Nelerdir?

Bağışıklık sistemi, çeşitli hücre ve proteinlerin karşılıklı etkileşimi ve işbirliği ile vücudu mikroplara karşı koruyan kusursuz bir savunma sistemidir. Sistem, vücudu çeşitli farklı enfeksiyonlardan korumak için tasarlanmış vücuttaki çeşitli organ ve sistemlerden oluşur.

Bağışıklık sistemi vücudumuzun hastalıklara, mikroplara, toksinlere, mikroplara ve hatta kanser hücrelerine karşı savaşmasına yardımcı olan şeydir. Bağışıklık, korumamız gereken bir şeydir, yoksa her zamankinden daha hızlı hastalanmaya başlayabiliriz.

Neyse ki, bağışıklık sisteminizin gerçekte ne yaptığını bildiğinizde bağışıklığınızı güçlendirmek zor değil. Bağışıklık sisteminin vücutta hayati bir rolü vardır, bizi zararlı mikroplardan, toksinlerden ve bakterilerden korumaktan sorumludur. Temel olarak bizi hasta edebilecek her şey, bağışıklık sistemi savaşır. Bağışıklık sistemi, lenf sistemimiz, doğal öldürücü hücrelerimiz ve T-hücrelerimiz dahil olmak üzere farklı bileşenlerden oluşur.

Bağışıklık Sistemi Türleri Nelerdir?

Aslında iki tür bağışıklık vardır. Doğal olarak kazanılmış ve yapay olarak kazanılmış. Doğal olarak kazanılmış bağışıklık, ebeveynlerinizden kalıtsal bağışıklığınız olarak kabul edilir ve bu tür bağışıklık, antibiyotik gibi bir şey tarafından bastırılamaz. Antikor tepkisi, vücudumuzun yabancı maddelere karşı sahip olduğu doğal olarak oluşan bağışıklık tepkisidir.

Yapay olarak kazanılan bağışıklık, aşılardan, organ nakillerinden ve aşılanacak çocuğu yetiştirmekten gelir. Bunlar aslında antibiyotik veya diğer ilaçları kullanarak bastırabileceğimiz şeyler. Yapay olarak kazanılan bağışıklık ile vücudun savunması yeniden inşa edilmelidir. Vücudunuzun bir aşıdan sonra bağışıklık kazanması için, bağışıklık sistemini İmmünosupresyon olarak bilinen tamamen doğal bir süreçle hazırlaması için zamana ihtiyacı vardır. Bağışıklık sistemi bileşenlerinden bazıları şunlardır:

  1. Çoğu büyük iç organın alt kısmında bulunan lenf sistemi. Dolaşım sisteminizin bir parçasıdır ve lenf, kemik iliği ve dalakta bulunur. Lenfatik sistemin temel amacı, küçük moleküllerin kan damarlarına emilmesine yardımcı olmaktır. Bu, atıkların vücudunuzu ezmesini önlemeye yardımcı olur ve vücudunuzun tüm bölgelerine yayılır.
  2. Doğal öldürücü hücreler, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı koruma sağlayan başka bir bileşenidir. Vücudu kanser hücreleri için izleyen ve temel olarak kanser hücrelerine saldıran bir tür beyaz kan hücresidir. Doğal öldürücü hücreler, hücreye doğal öldürücü hücre olmasını söyleyen spesifik proteinler tarafından aktive edilir. Spesifik protein, CD56 veya CD16 olarak bilinir.
  3. Kanınızda antikor adı verilen küçük parçacıklar bulunur ve sizi enfeksiyonlardan veya hastalıklardan koruyabilir ve ayrıca gelecek için de bağışıklık kazanmanıza yardımcı olabilir. Antikorlar, bir enfeksiyona veya hastalığa yanıt olarak B hücreleri tarafından üretilir. Antikorlar, sisteminizde bulabileceğiniz mikroplara, toksinlere veya diğer yabancı maddelere yapışacaktır. Ayrıca fagositoz yoluyla vücuttaki enfeksiyonları kontrol etmeye ve bunlarla savaşmaya yardımcı olurlar. Antikor, bağışıklık sistemi mikropları sektiren ve vücuda zarar vermeden önce onları yok eden ilk savunma hattıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.