Cilt Kanseri Nedir, Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?

Cilt Kanseri Nedir, Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?

Cilt kanseri, cilt hücrelerinin DNA'sında bir hata (mutasyon) meydana geldiğinde ortaya çıkar. Normal cilt hücreleri güneş veya DNA'ya zarar veren kimyasallar tarafından bozulabilir. Bu hücreler daha sonra bölünür ve cildin katmanlarında büyümeye ve bölünmeye devam eden yeni, mutasyona uğramış kanserli hücreler oluşturur.

Bu kanserlerin, genetik faktörlerin yanı sıra UV ışığına, belirli kimyasallara, radyasyona veya virüslere maruz kalma gibi çevresel etkilerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu kanser türlerini geliştirmek için risk faktörleri, kişinin bronz tenli geçmişine, aile geçmişine, mesleğine ve sigara içmek veya alkol almak gibi kişisel alışkanlıklarına bağlı olarak da değişebilir.

Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?

Şimdiye kadar, cilt kanserinin en yaygın şekli bazal hücreli karsinomdur. Uygun şekilde tedavi edilip izlendiği sürece her 5 melanomdan yaklaşık 3'ünün ölümcül olmayacağı tahmin edilmektedir. Akral lentiginöz melanom olarak bilinen ve ölüm oranı çok daha yüksek olan başka bir melanom türü daha vardır. Bu tip avuç içlerinde veya ayak tabanlarında görülür ve yaşamları boyunca aşırı güneşe maruz kalmış kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Bir başka belirgin cilt kanseri türü, mukoza zarlarını etkiler (mukoza zarı pemfigoid). Bu kanserler daha az yaygındır ve cilt kanserinin sahip olduğu tedavilere sahip değildir.

Melanom türleri şunları içerir:

Ayrıca, tedavisi çok zor olan ve ölümcül olabilen desmoplastik melanom adı verilen nadir bir tür daha vardır. Deride bir yumru veya kitle olarak görünür ve siyah renklidir. Bu tip, çok benzer görünebileceğinden, daha yaygın melanom formları olarak yanlış teşhis edilebilir. Bu nedenle, cildinizin görünümünde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, melanom tedavisinde deneyimli bir uzmanla konuşmanız önemlidir.

İnsanlar çok fazla güneşe maruz kalmaktan kaçınarak ve güneş koruması kullanarak bu tür kanserler için risklerini azaltabilirler. Buna yüzü ve boynu kapatan bir şapka, güneş gözlüğü, SPF 30 veya daha yüksek UV korumalı güneş kremi ve bronzlaşma yataklarından kaçınan koruyucu giysiler dahildir.

Derinin altı temel işlevi vardır:

Geçmişte cilt, hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyan akciğerler gibi diğer yapılarla ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, vücut ve çevresi arasında bir bariyerin korunmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu bilgi akılda tutulduğunda, cildin gelişmek için hem iç hem de dış kaynaklardan birçok besine ihtiyacı olduğu açıktır.

kanser.jpg

Cildi Destekleyen Besinler Nelerdir?

Besinler sadece gıda kaynaklarında değil, güneş ışığı, kozmetik ve takviyeler gibi diğer formlarda da bulunur. Cildi desteklemek için hem dış hem de iç besin kaynaklarına sahip olmak önemlidir.

Cilt ayrıca çevresel kirleticiler, UV maruziyeti vb. gibi günlük stres faktörlerinden "iyileşme" süresi gerektirir. Daha sağlıklı görünen bir cildi destekleyen besinler havuç, tatlı patates, fındık ve tohum gibi gıdalarda bulunabilir. Antioksidan içeren kozmetik ürünler, serbest radikallerin (ışık vücudumuzdaki hücrelerle etkileşime girdiğinde üretilen moleküller) verdiği hasarı onarmaya yardımcı olabilir. Deri, insan vücudunun en büyük organıdır. Epidermis, cildimizin dışını ve çoğu iç organı kaplayan bir ölü hücre tabakasıdır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum