Diyet Yaperken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyet Yaperken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Oldukça fazla popülerlik kazanan diyet uygulamaları maalesef insanların metabolizmalarını kaybetmelerine neden oluyor. Bu, obeziteye yol açabilecek metabolik hastalıklara daha yatkın hale gelmelerine neden olur.

Doğru Diyet Yapmanın 3 Faydası

Oldukça fazla popülerlik kazanan diyet uygulamaları maalesef insanların metabolizmalarını kaybetmelerine neden oluyor. Bu, obeziteye yol açabilecek metabolik hastalıklara daha yatkın hale gelmelerine neden olur.

Bu makaledeki yaklaşımı takip ederek, daha az yemek yiyip kilo verirken daha sağlıklı hissedeceksiniz.

Bitki bazlı diyet sebze, meyve, kepekli tahıllar, baklagiller ve kuruyemişlerin yanı sıra az miktarda et veya balık ve bazı süt ürünlerinden oluşur. Bunun nedeni, metabolik hızı doğal olarak artırarak metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan besinlerin yüksek olmasıdır. Leptin hormonu, Paleo diyetinin büyük bir hayranıdır. Metabolizmanızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve kilonuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Leptin, yağ hücrelerinde üretilen ve iştahınızı bastırmaya yardımcı olan bir hormondur. Bir çalışmada yüksek leptin seviyelerinin kilo kaybına yol açtığı, düşük seviyelerin ise kilo alımı ile bağlantılı olduğu bulundu.

  • Yüksek lifli bir diyet, daha uzun süre tok kalmanıza ve sindirim sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacaktır.
  • Bol miktarda meyve ve sebze yemek ayrıca iyi sindirimi ve sağlıklı metabolizmayı destekleyen bağırsak hareketlerini de teşvik edecektir.
  • Sindirimi iyileştirmenin bir başka yolu da daha fazla su içmektir. Su, vücudunuzdaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve metabolizma için önemli olan sulu kalmanızı sağlar.

Glisemik indeks, karbonhidratların ne kadar hızlı sindirildiğini ve glikoz veya şeker olarak kan dolaşımına emildiğini ölçer. Bu, kan şekeri seviyelerinde sağlıksız bir artışa neden olur ve bu da diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

diyet-001.jpg

Araştırmalar, yüksek glisemik seviyeleri olan bir diyetin (bu, diyetlerinde çok fazla işlenmiş gıda bulunan kişiler için geçerlidir) kilo alımına yol açtığını göstermiştir. Glisemik indeksi yüksek bir diyet de pankreasınızın daha fazla çalışmasına neden olur ve bu da insülin direncine yol açabilir. Beliniz, organlarınızın etrafına topladığınız ekstra yağ nedeniyle genişler. İnsülin direnci, obez veya fazla kilolu olduğunuzda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olan tip 2 diyabete neden olabilir.

Avustralya'da yapılan bir araştırma, yüksek proteinli diyet yapan kadınlarda kemik mineral yoğunluğunun, ekstra protein verilmeyenlere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu. Aynı çalışma ayrıca, yüksek proteinli bir diyetin, kadınların daha yüksek protein alımına sahip olmayan meslektaşlarına göre daha düşük vücut kitle indeksine (BMI) sahip olmalarına neden olduğunu buldu.

Bazı proteinler diğer et türlerinden daha fazla yağ ve kalori içerir. Yüksek proteinli bir diyet, kan şekeri seviyenizi düzenlemek ve ruh halinizi iyileştirmek gibi kilo vermenin yanı sıra bazı sağlık yararları da sağlayabilir. Yüksek proteinli bir diyetin bir başka avantajı, artan tokluk nedeniyle kilo kaybına yol açmasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.