2021 Yılının ilk yarısında kıdem tazminatı tavanı 7 bin 640 TL oldu

2021 Yılının ilk yarısında kıdem tazminatı tavanı 7 bin 640 TL oldu

Enflasyon miktarının açıklanmasıyla birlikte birçok alandaki miktarlarda değişiklik oldu. Emekli ve memur maaşlarında olan değişiklikle birlikte ayrıca kıdem tazminatında da bir takım değişiklikler meydana geldi.

Enflasyon miktarının açıklanmasıyla birlikte birçok alandaki miktarlarda değişiklik oldu. Emekli ve memur maaşlarında olan değişiklikle birlikte ayrıca kıdem tazminatında da bir takım değişiklikler meydana geldi. Kıdem tazminatında meydana gelen değişiklikler taban fiyatı etkilediği gibi aynı zamanda tavan fiyatı da etkilemiş oldu. Bu çerçevede olan değişiklikler neticesinde kıdem tazminatı taban fiyatı 3 bin 557 lira olarak tespit edilirken bunun yanı sıra tavan fiyatı da 7 bin 640 lira olarak belirlendi.

Kıdem Tazminatı Nedir?

İş Kanunu çerçevesinde çalışanların bulundukları iş yerinde en az 1 yıl çalışmaları kaydıyla çalışmakta oldukları her sene için 30 günlük brüt kazançları doğrultusunda kıdem tazminatı almaktadır. Çalışmakta olduğu iş yerinden aydıkları ücretin yüksek olması durumunda tavan ücret uygulaması kullanılmaktayken, düşük ücretli olarak çalışmakta olan çalışanların ise taban fiyat üzerinden değerlendirildikleri bilinmektedir.

1475 sayılı eski İş Kanunu alınacak olan kıdem tazminatıyla ilgili birçok düzenlemeyi bulundurmaktadır. Böylece 14. maddesi uyarınca işçiler tarafından hak edilen kıdem tazminatının senelik miktarı en yüksek seviyede bulunmakta olan devlet memuruna vermiş olduğu her hizmet yılına ait emeklilik ikramiyesini geçememektedir. Burada uygulanan uygulamaya tavan fiyat uygulaması adı verilmektedir. En yüksek seviyede bulunmakta olan devlet memuruna bir hizmet senesi için verilmekte olan emeklilik ikramiyesi belirlenme işlemi memur maaş katsayısı kullanılması ile birlikte belirlenmektedir. Bu doğrultuda uygulanmakta olan kıdem tazminatı tavanı olarak her sene ocak ayında ve aynı zamanda Temmuz aylarında artış göstermektedir.

Kıdem Tazminatı 7 Bin 640 TL

 

2020 senesinin Ocak ila Haziran döneminde uygulanmakta olan kıdem tazminatı tavanı miktar olarak 6 bin 730 TL idi. 1 Temmuz 2020 geçerli olacak şekilde 2020 senesinin temmuz-aralık aylarında uygulanmakta olan kıdem tazminatı tavanı bu dönem içerisinde 7 bin 117 TL olarak uygulanmıştı. 2021 senesinin ocak-haziran aralığında kıdem tazminatı tavanı bu tarihler aralığında 7 bin 640 TL oldu.

Kıdem Tazminatı 3 Bin 557 TL

 

Kıdem tazminatı uygulamasında tavan, en yüksek devlet memuruna ödenmekte olan emekli ikramiyesi ile endekslenmişken, en düşük uygulanacak olan kıdem tazminatı ise asgari ücrete bağlı şekilde değişiklik gösteriyor. 2021 senesi asgari ücreti % 21,56'lık zam ile birlikte brüt 3 bin 577 TL, net 2 bin 825 TL oldu. Bununla birlikte kıdem tazminatı tabanı da 3 bin 557 TL olarak uygulandı.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.