45 yılın görülmemiş zammı geliyor! Asgari ücretliye yapılacak zam oranı çılgına çevirecek..

45 yılın görülmemiş zammı geliyor! Asgari ücretliye yapılacak zam oranı çılgına çevirecek..

Sürekli gözü kulağı zam haberlerinde olan çalışanlar zamdan daha çok iyileştirme yapılmasını isterken piyasalar 45 yılın en yüksek zam oranının yapılacağı hususunda birleşiyor.

Yıl sonunun yaklaşması ile artan ekonomik enflasyon rakamları asgari ücretli kesiminde evini daha zor geçindirme endişesini artırdı. Yaşamını en iyi şekilde idame ettirmek isteyen çalışan kesim Ocak ay’ında zamlanacak maaşlarını şimdiden harcamaya başlasa da yapılacak zammın ne kadar olacağı da merak konusu.  Bu sebeple sürekli gözü kulağı zam haberlerinde olan çalışanlar zamdan daha çok iyileştirme yapılmasını isterken piyasalar 45 yılın en yüksek zam oranının yapılacağı hususunda birleşiyor. Bu rakamlar sonrası  3 bin 500 liranın altında çalışan kesim kalmayacak. 

45 Yılın En Büyük Zammı

Her ne kadar çalışan kesim yapılacak zammın ne kadar olacağı sorusuna cevap arasa da; hükümet kaynaklarının verdiği haberler, kulislerden gelen bilgiler işçilere son 45 yılın en büyük zammının 2022 yılı Ocak ay’ından itibaren verileceği yönünde. Önceki yıl 14,36 gibi bir enflasyon rakamının ortaya çıkmasının ardından asgari ücretli çalışanlara yüzde 21 gibi bir ücret artışı gündeme gelmişti.

2021 yılı içerisinde meydana gelen ekonomik süreçler neticesinde de enflasyon rakamı yüzde 19 seviyelerinde bulunuyor. Oluşan bu rakamlara bakıldığında doğal olarak geçen yıla oranla daha çok zam oranı beklentisi doğuyor. 2021 yılı sonu için Merkez Bankasının enflasyon rakamı tahmini ise 16,4 idi ancak bu oran çoktan geçmiş durumda. 

3.500 Liranın Altında Maaş Kalmayacak

Yeni uygulanacak asgari ücret tutarları için hükümet kanadı başta olmak üzere işçi dünyası ve sendikalar ile işçi örgütlerinden de açıklamalar ard arda geliyor. İşçi örgütleri 2021 yılında gıda enflasyonunun yüzde 29 oranlarında olduğu açıkladı. Bu oranların üzerinde zamlar talep ediliyor. 4 kişilik bir ailenin güncel olarak gıda ihtiyacının 3 bin liranın üzerinde çıkması, ilerleyen süreçte bu rakamların daha artacağına dikkat çekilerek işçilerin 3 bin 500 liradan daha az maaş almalarının mümkün olmadığı belirtiliyor. 

Hükümet kanadından ise artan fiyatlar sonrası özellikle döviz kurunun yükselmesi ile dar gelirli vatandaşları ezdirmeme düşüncesi mevcut. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda sürekli açıklama yapıyor. Bu sebeple kısa süre sonra açıklanması beklenen yeni ücret ile AGİ nin son yılların en büyük artışlarını gösterecektir. 

Güncel olarak asgari ücret 2 bin 825 Lira. Brüt olarak sunulan ücret 3 bin 577 Lira. Ayrıca vergi kesintisinde de yüksek oranlar söz konusu olduğu için çalışanın cebine çok daha az para giriyor. Döviz kuru artışı ile artan enflasyon da bunların çabası olarak dar gelirli vatandaş geçimini zor sağlıyor. 
 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.