Açıklama Geldi: Asgari Ücrette Vergi Dilimi Kalktı Mı? Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SSK Primi Son Durum Nedir?

Açıklama Geldi: Asgari Ücrette Vergi Dilimi Kalktı Mı? Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SSK Primi Son Durum Nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz” dedi. damga vergisi ne olacak? Maaşlara vergiler nasıl yansıyacak?

2022 yılı  asgari ücretin belli olması ile beraber gelir vergisi ile damga vergisi için karar verildi İşçi, işveren tarafındaki mutabakatı destekleyecek olan vergi diliminde de düzenleme yapılmasıyla asgari ücretlinin eline daha fazla para geçmiş olacak. Peki, asgari ücrette vergi dilimi ne oldu? 

Tüm işveren ve maaşlı çalışanlar sorgulamaya başladı. Gelir vergisi ne olacak? Damga vergisi ne olacak? Maaşlara bu kalkacağı söylenen vergiler nasıl yansıyacak? 

En düşük asgari ücret AGİ olmadan 4250 bin liraya çıkartıldığı beyan edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üstündeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz” dedi.

Ücretliler üzerinden gelir vergisi, sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi ve damga vergisi olmak üzere 4 farklı kesinti yapılıyordu. Bu vergilerden 2'si için sevindirici haber geldi. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisi de kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vergi için verilen kararı "Vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Yılbaşı itibariyle gelir vergisi ve damga vergisini asgari ücretten kaldırıyoruz. 450 liralık yüksek işveren kesimini, kurtarmış oluyoruz." sözleriyle duyurdu.

Gelir vergisi nedir?

Bireylerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek şahsın bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olmaktadır.

Damga vergisi nedir?

Damga vergisi, her çeşit sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.