Arçelik, İYİ-GE ile iklim dostu hareket başlattı

Arçelik, İYİ-GE ile iklim dostu hareket başlattı

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer:- "İYİ-GE platformumuz öncülüğünde başlattığımız İklim Dostu Hareket ile gezegenimizin geleceğini tehdit eden sorunlara tüketicilerimizle birlikte yanıt aramayı hedefliyoruz. Amacımız, bireylerin ve ailelerin evlerinde yaşayacağı bir dönüşüme ilham vermek"- "İlk iklim dostu mağazamızı İzmir’de açtık, bu konsepti yaygınlaştıracağız,...

İSTANBUL (AA) - Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, "İYİ-GE- İyilik Geliştirme platformumuz öncülüğünde başlattığımız İklim Dostu Hareket ile gezegenimizin geleceğini tehdit eden sorunlara tüketicilerimizle birlikte yanıt aramayı hedefliyoruz. Amacımız, bireylerin ve ailelerin evlerinde yaşayacağı bir dönüşüme ilham vermek." dedi.

Arçelik, "Gezegenimiz için ne yapabiliriz?" sorusuna yanıt aramak üzere "İYİ-GE- İyilik Geliştirme" adındaki ortak akıl platformunu hayata geçirdi. Arçelik markası İYİ-GE Kurulu ile tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde İklim Dostu Hareket projesini başlattı.

Projenin detayları Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer'in katıldığı çevrim içi toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Arçelik'in sürdürülebilirliğe olan inancının, doğaya ve topluma fayda sağlama gayretinin bir yansıması olan İYİ-GE, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, bilim ve fikir insanlarının, aktivist ve sanatçıların, daha iyi bir dünya yaratmayı sağlayacak fikir ve projeler üretmek üzere bir araya geldiği bir platform olarak konumlanıyor.

Bilim Koordinatörlüğünü çevre bilimci Uygar Özesmi'nin üstlendiği İYİ-GE Platformu, TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş, TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, WWF Genel Müdürü Aslı Pasinli, WWF Kurumsal İş Birlikleri Yönetmeni Nilay Dökümcü, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu- KUSİF Yönetici Direktör Dr.Gonca Ongan, KUSİF Proje ve Eğitim Kıdemli Uzmanı Agata Fortuna, Havas İstanbul Genel Müdürü Ceren Çubukçu, Bilim insanı Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız, çevre aktivistleri Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu, sanatçı Yiğit Özşener ve İYİ-GE Moderatörü Ahmet Akın gibi isimleri bir araya getiriyor.

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, Arçelik'in her zaman müşterisi ile yakın bağ kuran bir marka olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin en sevilen markalarından biri olmak bir şirket ve marka olarak sorumluluğumuzu daha da artıyor. İYİ-GE platformumuz öncülüğünde başlattığımız İklim Dostu Hareket ile gezegenimizin geleceğini tehdit eden sorunlara tüketicilerimizle birlikte yanıt aramayı hedefliyoruz. İYİ-GE kurulunun öncülüğünde bireylerin/ailelerin evlerinde yaşayacağı bir dönüşüme ilham vermeyi amaçlıyoruz. İYİ-GE kurulumuzun öncülüğünde hanelerde başlayan İklim Dostu Hareketi büyüterek ülke genelinde bir seferberliğe dönüştürmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. İlk iklim dostu mağazamızı İzmir’de açtık, bu konsepti yaygınlaştıracağız."

Dinçer, iklim dostu mağaza konsepti ile perakende sektörüne örnek olacak çok önemli bir dönüşümü başlattıklarına işaret etti.

Söz konusu mağazanın, aydınlatma otomasyonuyla standart aydınlatma sistemine sahip mağazalara kıyasla yüzde 30 enerji verimli olduğunun altını çizen Dinçer, "Karbon ayak izini nötrleyen mağazamızda kullanılan tekstil sürdürülebilir kumaşlardan üretildi. Sürdürülebilir teknolojileri ve çevre dostu yaşamı destekleyen atölyeleri tüketicilerimizle buluşturduğumuz iklim dostu mağaza konseptini tüm Türkiye’ye genişletmeyi, yıl sonuna kadar 10 iklim dostu mağaza açmayı hedefliyoruz." bilgisini verdi.

Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil de iklim dostu mağazanın kalbinde bir de iklim dostu ev modelinin yer alacağını aktardı.

Üretim süreçlerinden ürüne, bayi teşkilatından satış sonrası hizmetlere kadar her aşamada gezegen için neler yapabileceklerine kafa yorup tüketiciyi de bunun bir parçası haline getirmek istediklerini dile getiren Özbil, şunları söyledi:

"118 kişiyle derinlemesine görüşmeler yaparak gerçekleştirdiğimiz İklim Algısı Araştırması'na göre, katılımcılar sürdürülebilirlik, karbon ayak izi gibi kavramlar konusunda bir kafa karışıklığı yaşıyor ancak hepsi iklim değişikliği konusunda duyarlılık gösteriyor. İYİ-GE Kurulu ile başlattığımız İklim Dostu Hareket tüketiciye neler yapabileceği konusunda yol gösterecek. Arçelik, İYİ-GE kurulu ile bilim insanlarını, gençleri, sanatçıları ve STK’lar nezdinde onların temsil ettiği toplumu karar süreçlerine dahil ediyor. Çok sesliliği kucaklayan İYİ-GE Kurulu'nun Arçelik markamızın fayda odaklı yolculuğuna çok değerli katkıları olacağına inanıyoruz."

- İklim dostu mağazası, enerji, su tasarrufu, atık azaltımı ve geri kazanım konuları dikkate alınarak tasarlandı

Toplantıda verilen bilgiye göre, Arçelik’in İzmir İstinye Park AVM’de açtığı ilk İklim Dostu Mağazası, inşaat aşamasından itibaren enerji, su tasarrufu, atık azaltımı ve geri kazanım konuları dikkate alınarak tasarlandı. Arçelik İklim Dostu Mağazası, Türkiye’nin ilk platin seviyesinde LEED (Yeşil Bina) sertifikasına sahip mağaza olma özelliğine sahip.

Arçelik İklim Dostu Mağazanın cephe tasarımında kullanılan metal paneller, hurda çamaşır ve kurutma makinalarımızın yan panellerinden, mağaza çalışanlarının kıyafetleri sürdürülebilir kumaşlardan üretildi.

Mağazanın bulunduğu AVM’nin otopark alanında da tüm ziyaretçiler için elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli scooter ve bisiklet şarj / park istasyonları kuruldu.

Verilen bilgiye göre, Arçelik İYİ-GE Kurulu’nun kısa dönemli iki önemli hedefi bulunuyor.

İlki, Arçelik’in bayileri, çalışanları ve müşterileriyle birlikte tüm paydaşlarını ve toplumu dahil edeceği, doğanın ve gezegenin korunmasına, sürdürülebilir tüketime yönelik bir proje geliştirmek olarak açıklanırken, İYİ-GE “İklim Dostu Hareket” ile bu hedefi gerçekleştirmek üzere ilk adımı attı.

İkincisi ise, “Ne yapılabilir?” sorusuna yanıt ararken sorumlu üretim ayağında İYİ-GE’nin katkısını ortaya koymak olarak öne çıktı. Kurul bu kapsamda Arçelik AR-GE’sine çeşitli proje önerilerinde de bulunuyor.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.