Blockchain nedir?

Blockchain nedir?

İnsanların "blockchaini" tanımlamak için kullandıkları teknik tabirler sizi korkutmasın. Blockchain yalnızca bir veri tabanıdır. Aslında çok da karmaşık bir veri tabanı değildir. Hatta birkaç dakikada sizin de bir elektronik tabloda oluşturabileceğiniz bir veri tabanıdır.

İnsanların "blockchaini" tanımlamak için kullandıkları teknik tabirler sizi korkutmasın. Blockchain yalnızca bir veri tabanıdır. Aslında çok da karmaşık bir veri tabanı değildir. Hatta birkaç dakikada sizin de bir elektronik tabloda oluşturabileceğiniz bir veri tabanıdır.

Bu veri tabanlarının bazı özellikleri vardır. İlki, blockchainlerin salt eklenir oluşudur. Bu, bilgileri yalnızca ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Eklediğiniz bir şeyin bulunduğu hücreyi seçip öylece silemez veya herhangi bir şekilde değiştiremezsiniz.

İkincisi, veri tabanındaki her bir girişin (blok olarak adlandırılır) kriptografik olarak en son girişe bağlanmasıdır. Daha basit ifade etmek gerekirse, her yeni giriş en sonuncunun bir tür dijital parmak izini (Hashing Nedir?) içermelidir.

İşte bu kadar! Her parmak izi bir öncekini işaret ettiğinden, bloklardan oluşan bir zincir elde etmiş olursunuz. Ya da daha havalı tabirle, bir blockchain (blok zinciri) elde edersiniz.

Blockchain sabittir: Bir bloğu değiştirirseniz, parmak izi değişir. Parmak izi bir sonraki blokta da yer aldığından, sonraki blok da değişmiş olur. O bloğun da parmak izi değiştiğinden... daha fazla uzatmayalım. Sanırım ana fikrini anladınız. Her değişikliğin belli olduğu bir domino etkisi elde etmiş olursunuz. Kimseler fark etmeden hiçbir bilgiyi değiştiremezsiniz.

Bu mu yani?

Etkilenmediniz mi? Pekala. Burada bahsettiğimiz yenilik Google E-Tablolar için kullanışlı olmayan bir alternatif değildir. Bu yenilikte herkes, blok zincirinin benzer bir kopyasını bilgisayarlarında inşa etmek için ağdaki diğer kişilerden blokları indirebilir. Bu, daha önce bahsettiğimiz yazılım sayesinde yapılır.

Sizin ve Adnan, Berke, Can ve Deniz adlı arkadaşlarınızın yazılımı çalıştırdığını düşünelim. "Berke'ye beş coin göndermek istiyorum." diyebilirsiniz. Bu talimatı ağdaki herkese gönderirsiniz, ancak coinler hemen Berke'ye gönderilmez.

Can da aynı anda Adnan'a beş coin göndermek isteyebilir. Bu durumda o da ağa kendi talimatını gönderir. Katılımcılardan biri herhangi bir zamanda blok oluşturmak için bekleyen talimatları bir araya getirebilir.

Herkes blok oluşturabiliyorsa, hile yapmalarını engelleyen nedir?

"Berke bana beş milyon coin gönderdi." diyerek bir blok oluşturmak veya sahip olmadığınız fonlarla işlem yaparak Can'dan Lamborghini ile havuzlu rezidans almak muhtemelen size çok çekici gelmiştir.

Kusura bakmayın, ama böyle işlemiyor. Kriptografi, oyun kuramı ve mutabakat algoritması

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.