Borsa rallisi pandemiye karşı koyuyor

Borsa rallisi pandemiye karşı koyuyor

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Piyasalar, ekonomide derin hasarlar bırakan bir pandeminin ortasında yeni bir dönüm noktasına ulaştı.

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar, ekonomide derin hasarlar bırakan bir pandeminin ortasında yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Bu da yatırımcıların kısa vadedeki zorlukları görmezden gelerek, gelecek olan daha iyi günlere odaklandığının bir işareti oldu. Dow Jones endeksi Salı günü tarihte ilk kez 30,000 seviyesinin üzerine çıktı. Dow’un yükselişi, hisseler gibi riskli varlıkların daha da yükselebileceği tahmininde ısrarcı olan boğa piyasası taraftarları için sembolik bir kazanım oldu.

Dow Jones, 23 Mart’ta 18,592 puan seviyesine büyük bir düşüş yaşadıktan sonra, neredeyse %62’lik bir ralli gördü. O dönemden bu yana, hükümetler trilyonlarca dolar destek verdi. Daha da önemlisi merkez bankaları, yatırımcı güveninde sürdürülebilir bir artışa neden oldu. Ekonomik iyileşme, bazı sektörlerde şaşırtıcı biçimde dirençli oldu. ABD’de ev satışları Ekim ayında son 14 yılın zirvesine ulaştı. Perakende satışları ise her zamankinden daha yüksek.

Aynı zamanda, birden fazla korona virüs aşısı adayının hem güvenli hem de etkin olduğu açıklandı ve önümüzdeki aylarda dağıtıma hazır olabileceği umudunu yarattı. Bu faktörler, yatırımcılarda umut yaratarak, Wall Street’in önümüzdeki yıla bakmasını sağladı. Önümüzdeki yıl Wall Street, darbe alan kurumsal gelirlerin yükselmesini bekliyor.

Salı günü, ABD başkanlık seçimlerinin kazanananı Joe Biden, kabinesinin kilit isimlerini açıkladı. ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Janet Yellen, ABD’nin yeni hazine bakanı olacak. CNN'in haberine göre, bu haber bile, Dow Jones’u 30,000 seviyesine yükseltmek için yeterli oldu. 

Aşı dağıtımı, eşi benzeri görülmemiş bir küresel koordinasyon gerektiren, zorlu bir iş. Aynı zamanda, korona virüs vakaları giderek yükseliyor. Salı günü ABD’de korona virüs kaynaklı 2,100’den fazla vefat açıklandı. Bu rakam Mayıs’ın ilk günlerinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kamu sağlığı yetkilileri, Şükran Günü haftasında, hane halklarının birbirlerini ziyaret etmesinin durumu çok daha kötü hale getireceğinden endişe duyuyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.