Borsalarda momentum stratejisi için doğru zaman mı?

Borsalarda momentum stratejisi için doğru zaman mı?

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Önümüzdeki altı hafta borsada momentum stratejileri için verimli olacak biçimde şekillendiriyor. Bu tür stratejiler yatırımcıların genellikle takip eden yıllar içerisinde kazanan hisse senetleri satın almak ve kaybeden hisseleri satmak biçiminde işliyor.

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önümüzdeki altı hafta borsada momentum stratejileri için verimli olacak biçimde şekillendiriyor.

Bu tür stratejiler yatırımcıların genellikle takip eden yıllar içerisinde kazanan hisse senetleri satın almak ve kaybeden hisseleri satmak biçiminde işliyor. İçerisinde bulunduğumuz yıl iki sebepten dolayı bu senaryoya benziyor.

Yatırımcılar kaybeden hisse için vergi ödemek istemiyor

Marketwatch’un haberine göre Arizona Üniversitesi Finans Bölümü Başkanı Richard Sias, momentum ticaretine yol açacak sebeplerin ilkinin yıl sonunda vergi götürüleri nedeniye gerçekleşecek satışlar olacağını belirtiyor. Sias yatırımcıların aksi takdirde vergi ödemek zorunda kalacakları için ellerinde tuttukları hisseleri sermaye kazançlarını dengelemek amacıyla zararına satacaklarını belirtiyor.

Marketwatch yazarı Mark Hulbert konuyu açıklamak için borsalardaki kazanç ve kayıp oranlarına göre listelenen 1500 hissenin bulunduğu S&P 1500 Gösterge Endeksi’ni kullanıyor. Endekste kasım ayı ortalarına kadar hisselerin %48’i kazanç getirirken %52’si ise kayıp veriyor. Bu perspektiften bakılarak S&P 1500 bir yıl öncesinde incelendiğinde ise hisselerin %80’i kazanç getirirken sadece %20’si kayıp veriyordu.

Profesör Sias konuyla alakalı açıklamasında bu sene hisse senetleri piyasalarının çok fazla dengesiz kazanç sağladığını ve çok fazla da dengeleyici hisse bulundurduğunu belirtiyor.

Şirketler göz boyamaya çalışacak

Borsaları bu yıl etkileyecek ikinci momentum ise yıl sonunda piyasalarda gerçekleşecek göz boyama süreci. Sias yıl sonu bilançosuna yaklaşan şirketlerin sene boyu kaybettiren hisse olma utancından kaçmak için portföy tercihlerini değiştirdiklerini belirtiyor. Göz boyama sürecinin kaybeden hisselerin durumunu kötüleştirdiğini belirten finans profesörü kazananlarınsa performanslarını yükselttiğine, bu nedenle de güçlü bir momentum efekti sağladığına dikkat çekiyor.

Kasım ayı ortalarını örnek gösteren Hulbert S&P 500 Endeksi’nin temettü düzeltmeli olarak %12,5 oranında yükseldiğini hatırlatıyor. Bu nedenle şirket yöneticileri özellikle yıl sonu itibariyle hisselerinin kaybettirmediğini göstermek için istekli olacaktır.

Ancak bu momentum ticareti ocak ayından itibaren tersine dönme eğiliminde. Sias yeni yıl heyecanın bir kez geçmesinin ardından hisse senetlerinde ek baskıların oluşacağını ve hisselerdeki kazançların silineceğini belirtiyor. Finans profesörü hisselerin eski haline döneceğine dikkat çekiyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.