Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu

Borsaların yeni odağı: Sektör rotasyonu

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Küresel hisse piyasalarının çeşitli kısımları, bazı zamanlarda farklı performans gösteriyor.

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse piyasalarının çeşitli kısımları, bazı zamanlarda farklı performans gösteriyor. Yabancı, yerli, gelişen ülke, büyük, küçük, büyüme ve değer dönem dönem yükseliyor ve alçalıyor. Bu sektörler tamamen rastgele bir şekilde, gözden düşüyor ya da popüler hale geliyor ve bu dönemler uzun süre devam edebiliyor.

Hisse piyasalarında bu getirileri fark edebilmek için yüksek miktarda sabır gerekebilir. 

Piyasalardaki tüm sektörlerin popüler oldukları dönem olur ancak bunlar asla aynı anda olmaz. Zaman içinde getiriler, iyi anlaşılmış risk faktörleriyle ilişkilendirilir ancak kısa vadede bunlar boşa atışlardır. Bu hareketleri tahmin edebilmek harika olurdu. Bir borsa uzmanı, istediği tek şeyin, bir sonraki Cuma gününün Wall Street performansını bilmek olduğunu söylemişti. Ancak gerçek dünyada bu gerçekleşmiyor ve piyasa zamanlaması kaybetmeye mahkum bir kelime grubu.

Eğer Ocak ayında, çeyreğin sonuna gelmeden küresel piyasaların çökeceği söylenseydi ya da Nisan ayında, Şükran Günü’nden önce piyasaların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ve Dow Jones’un 30,000 seviyesine yükseleceği öngörülseydi, bu tahminlerde bulunan kişilerin aklını yitirmiş olduğu düşünülürdü. Hiç kimse bu gelişmeleri tahmin edemezdi.

 Kabul edilmesi gerekir ki, küresel olarak çeşitlendirilmiş bir portföy yatırımcıya her zaman huzursuzluk ve pişmanlık getirir. Herkesin ölçüt olarak gördüğü ve en yüksek performans gösteren endeks S&P 500 olduğu için bu görüş oldukça geçerli. Dolayısıyla endeks yüksek performans gösterirken, birçok insan tüm yatırımlarını S&P 500’e yöneltiyor.

2000’lerin başında, Investor Solutions’a bir yatırımcının açtığı bir davada, şirketin CEO’su Frank Armstrong III'ün yeni değişkenleri ve yeni ekonomiyi anlamak için çok yaşlı ve çok aptal olduğu iddia edilmişti. Davayı açan müşteri daha sonra bu kararından pişmanlık duydu.

Yakın zamanda değer ve küçük şirket hisseleri, yani uzmanların uzun vadede piyasaların genelinden daha yüksek performans göstermesini beklediği iki sektör, hayal kırıklığı yarattı. 

Korona virüs pandemisi her şeyi alt üst etti. Karantina ve evden çalışma uygulamalarından fayda göreceği beklenen şirketlerin hisseleri yükselişe geçti. Özellikle teknoloji hisseleri, S&P’nin yükseliş liderliğine orantısız bir katkı sağladı. Aksine, geleneksel şirketler, havayolları, seyahat şirketleri ve petrol şirketleri gibi değer hisseleri düşüşe geçti.

Tüm bunlar, gelecekteki piyasa performansına yönelik tahminler değil. Ancak piyasaların ne kadar çabuk yön değiştirebildiğini gösteriyor ve uzun vadeli bir vizyona önem veren görüşleri güçlendiriyor. Sektör rotasyonu hayatın gerçekliklerinden bir tanesi ancak uzun vadeli yatırımcıların, düşük performans gösteren sektörlere karşı sabrının ödüllendirileceğine yönelik güçlü kanıtlar var.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.