Büyük Fırsat Tek Tek Açıklandı! En Az 240 Bin TL Kazanç

Büyük Fırsat Tek Tek Açıklandı! En Az 240 Bin TL Kazanç

Birikim yapmak isteyen çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor. Ayda 300 lira ödeyerek en az 240 bin liralık kazanca sahip olabilirsiniz. Milyonlarca kişi yararlanıyor. BES ile ilgili önemli detaylar ortaya çıktı.

Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan'ın Haberine Göre; 

"Tasarruf, eldekini korumak kadar biriktirmek demek hem de ele geçen paranın geleceğe yönelik sigorta haline dönüşmesi için küçük birikimler yapılması şart.

YÜZDE 25 DEVLET KATKISI

Ülkemizdeki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bunun için bulunmaz fırsatlar sunuyor. Her yatırım aracını barındıran fonlar, bu fonları serbestçe belirleyebilme özgürlüğü, ödemeleri dondurma gibi alternatifler ve en önemlisi yüzde 25 devlet katkısı var. Son düzenlemeyle 18 yaş altına da BES yolu açıldı.

Gelinen noktada Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre; sisteme dahil olanların sayısı 7 milyona, katılımcıların fon büyüklüğü ise 178 milyar tl'ye dayandı. Sistemin vatandaşa sağlamış olduğu faydayı, dikkatlerden kaçan ayrıntıları Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer’le konuştuk. İşte Göçer’in açıklamalarından ön plana çıkan ayrıntılar...

AYDA 300 LİRA ÖDEYEREK EN AZ 240 BİN TL KAZANÇ...

BES’e yatan para damlaya damlaya adeta göl oluyor. İşin sırrı sabır! BES’te birikim ve getiriler katılımcının yaşına, seçmiş olduğu fonlara ve yapacağı katkı payı ödemelerine göre değişiyor. Örneğin; bir katılımcının ortalama 25 yaşında işe başladığını düşünürsek ayda 300 lira ödeyerek 56 yaşına geldiğinde senelik net yüzde 3 reel getiri ile yaklaşık 240 bin lira birikime sahip olabilir.

10 BİN 732 LİRASI DEVLETTEN

Devlet, yatırılan her tutarın yüzde 25’i kadar birikime katkı sunuyor. Örneğin 300 lirada 75 lira katkı oluyor. Bir katılımcının yıl içinde yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı. 2021’de devletin yapacağı katkı tutarının üst sınırı 10 bin 732 lira. 
Bu katkıyı alabilmek için yıl içinde toplam 42 bin 930 lira (ayda 3 bin 577 lira) yatırılması gerekmektedir. Bu tutarı yılsonuna kadar toplu ödeyebiliyorsunuz. Üstelik devlet katkısı fonlarda değerlenmeye devam ediyor ve getiri sağlıyor.

KAMBİYO VERGİSİ YOK

Normal koşullarda döviz ve altın alımında binde 2 Kambiyo Vergisi uygulanıyor. Ancak BES’te değerlendirilen tasarruflarla dövize ve altına dayalı fonların alımında bu vergi uygulanmıyor. Katılımcılardan yalnızca çok cüzi fon işletim kesintisi yapılıyor.

Ayrıca vatandaş sistemde kaldığı sürece fon getirisi üzerinden vergi kesilmiyor. Ancak BES’ten 10 seneden az süreyle katkı payı ödeyerek ayrılanlardan yüzde 15, 10 yıl süreyle katkı payı ödemekle beraber emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlardan yüzde 10, emeklilik, vefat, maluliyet sebebiyle ayrılanlardan yüzde 5 stopaj kesiliyor.

100 LİRA BİLE YATIRMAK KIYMETLİ

Katılımcı her katkı payı ödediğinde kar topu etkisiyle birikimi artarak devam ediyor. Örneğin; 100 lira ile bankadan vadeli hesap açtıramıyorsunuz fakat 100 lira ile BES’te kolayca birikim yapabiliyorsunuz. Yani başka yatırım aracında değerlendiremeyeceğiniz kadar küçük tutarlar, milyarlarca liranın içinde değerlendirilip, yatırıma yönlendiriliyor.

12 KEZ DEĞİŞİKLİK HAKKI

Yeni yasal düzenlemeyle fon dağılım değişikliği hakkı 6’dan 12’ye çıktı. Yani hangi yatırım aracı daha çok kazandıracaksa hemen o alandaki fonlara geçiş yapabiliyorsunuz.

Fon değişimi ortalama 2 iş gününde yapılıyor. Katkı tutarının ve bu tutarı değiştirmenin sınırı yok. Sistem esnek. İsterseniz aylık dilerseniz 3-6 aylık ya da senelik ödeme yapabiliyorsunuz. Ödemede güçlük çektiğiniz noktada ara verebiliyorsunuz. Ara verme döneminde vakit sınırı bulunmuyor. BES’te 5 seneden az kalarak sistemden çıkış yapan katılımcılardan, ertelenmiş giriş aidatı kesintisi yapılıyor. En az kesinti ve en yüksek faydanın sağlanabilmesi için emeklilik hakkı kullanılarak çıkış yapılmalı.

HARCAMADAN ARTA KALANI DEĞİL...

BES’e yeni katılanların başlangıç olarak gelirinin yüzde 10'u ile birikim yapmaya başlamasını tavsiye ediyoruz. Aslında burda önemli olan bütçemizi sarsmayacak maksimum tasarruflarla sisteme devam edebilmek. Düzenli para biriktirmek; harcadıklarımızdan kalan ile değil, önce biriktirmek istediğimiz tutarı bir kenara koyup, ardından kalanı harcayarak yapılmalı. 

Gelirimize göre ödeyebileceğimiz en yüksek katkı payı tutarını belirleyip, ödemelerimizi düzenli olarak yaparsak, bu sistemden maksimum faydayı sağlayabiliriz.

ÇOCUKLAR İÇİN AYRI AYRI DESTEK VAR!

BES’e ne kadar erken girilirse birikim o kadar çok büyür ve hem yüzde 25 devlet katkısından hem de fon getirilerinden maksimum fayda sağlanır. 18 yaş altı için BES, çocuklara, gençlere para biriktirme disiplini kazandırılması açısından önemli bir adım oldu.  Ailelerin uygulamaya ilgisi büyük. Sistemle her çocuk için ayrı devlet katkısı alınabiliyor. Örneğin; 2 çocuğunuz var ise ve çocuklarınız için BES protokolü yaptırdıysanız, her bir çocuğunuza ait protokol için ayrı ayrı yüzde 25 katkı alma hakkınız oluyor.

18 YAŞINA GELMEDEN ALACAKLAR

Çocuklara ek kendi sözleşmeniz de var ise toplam 3 ayrı sözleşmeden yüzde 25 devlet katkısı alabiliyorsunuz. Sistemde 3 yıl kalana devlet katkısının yüzde 15'i, 6 yıl kalana yüzde 35'i, 10 yıl kalana yüzde 60’ı ödeniyor. Dolayısıyla 7-8 yaşında BES’e dahil olan çocuklar 18 yaşına gelmeden 10 yılı tamamlayıp yüksek devlet katkısı alabilecek. 

Şu anda 18 yaş altı BES ile sözleşme başlatılan çocukların yaş ortalaması 8 ve aylık ortalama birikim tutarları 550 lira. Ailelerin çocukları için bir hayli yüksek tutarlar ödemek istediğini söyleyebiliriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.