Çalışan herkese 1420 TL ödeme yapılacak..! Başvuru şartları nelerdir? İşte tüm detaylar…!

Çalışan herkese 1420 TL ödeme yapılacak..! Başvuru şartları nelerdir? İşte tüm detaylar…!

Ücretsiz izin, fesih yasağı ve kısa çalışma ödeneklerine düzenleme getirildi! İşverenin bazı hakları kısıtlanarak, çalışanlara daha çok hak tanınan bu düzenleme en çok merak edilen konuların başında yer alıyor.

Pandemi süreci boyunca pek çok vatandaş işinden oldu. Bunun yanı sıra dönemsel olarak çalışmaya devam edenler ve ücretsiz izne çıkarılanların sayısı da bir hayli dikkat çekti. Tüm bu sorunlarla başa çıkmaya çalışan ve ekonomik sorunların daha da artarak boyutlandığını ifade eden çalışanların tümüne müjdeli bir haber geldi! Ücretsiz izin, fesih yasağı ve kısa çalışma ödeneklerine düzenleme getirildi! İşverenin bazı hakları kısıtlanarak, çalışanlara daha çok hak tanınan bu düzenleme en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Peki, yeni düzenleme ne ifade ediyor? Kısa çalışma ödenekleri arttı mı? Merak edilen tüm ayrıntılar son dakika haberimizde…

Ücretsiz izin kanunu!

Pandemi sürecinde çalışanlar gibi işverenler de büyük ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu kapsamda devlet hem çalışana hem de işverene yönelik pandemi kapsamında yeni düzenlemeleri hayata geçirmişti. Hatırlanacağı üzere daha önceleri ücretsiz izin konusu işçinin bağlayıcı olduğu bir unsur iken pandemi sürecinde bu hak tamamen düzenlenerek işverene söz hakkı tanınmıştı. Yani bir işveren yapılan yeni düzenlemeyle beraber artık tek bir imza ile istediği çalışana onayını sormadan ücretsiz izin hakkı çıkarabiliyor. Ancak bunun yanı sıra bir başka düzenleme de çalışanların lehine yönelik olmak üzere iş fesih konusu oldu.  Pandemi süreci boyunca işverenlerin pandemi nedeniyle fesih işlemi yapması tamamen yasaklandı. Bu kapsamda ücretsiz izne çıkarılan işçilerin aldığı kısa çalışma ödeneklerine de yeni bir zam geldi.

Ücretsiz izne çıkarılan işçiye zam!

Pandemi kaynaklı yapılan tüm düzenlemeler kapsamında işverenler ücretsiz izin uyguladığı takdirde bunu bildirmekle yükümlüdür. Çünkü ücretsiz izne çıkarılan her çalışan için devlet kısa çalışma ödeneği uygulamasını hayat geçirdi. 2020 yılı pandemi boyunca ücretsiz izne çıkarılan çalışanların tümüne günlük 39,34 TL olmak üzere kısa çalışma ödeneği ödendi. Ancak 2021 yılı Ocak ayında ise mevcut asgari ücrete tam olarak %21,56 zam uygulandı. Uygulanan bu zam elbette ki kısa çalışma ödeneklerine de olumlu şekilde yansıdı. 2020 yılında günlük 39,34 TL olarak hesaplanan kısa çalışma ödeneği yeni zamla beraber günlük 47,70 TL rakamına yükseldi. Böylece bir ay boyunca (30) gün ücretsiz izin kullanan her çalışana aylık 1420 TL ödeme yapılmış olacak. Tüm bu iyi  gelişmelerin akabinde ücretsiz izinde olan her çalışanın sağlık sigortasının da devam edeceği belirtildi.

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.