Çiftçiye Borç Erteleme Duyurusu. Hangi Borçlar Ertelenecek?

Çiftçiye Borç Erteleme Duyurusu. Hangi Borçlar Ertelenecek?

TBMM Genel Kuruluna gelmesinin ardından çiftçilerin borçlarının ertelenerek nefes almalarına sebep olacak yeni bir düzenleme kabul edildi. Çİftçinin hangi borçları ertelenecek? Borçların Erteleme Süresi Ne Kadar?

TBMM Genel Kuruluna gelmesinin ardından çiftçilerin borçlarının ertelenerek nefes almalarına sebep olacak yeni bir düzenleme kabul edildi. Gıda Enflasyonu ve spekülasyoların önüne geçmek için gerekli adımların atıldığı bir dönemde çiftçilerin borçlu olduğu tarım kooperatifleri yeniden yapılandırılacak. Bu çerçevede TBMM kurulunda kooperatifler aracılığıyla verilen kredi ve diğer borçların ertelenmesi ele alındı.

Çiftçilerin Borç Ödemesi Erteleniyor

Tarım Kredi Kooperatiflerinin tarım ve çiftçilikle uğraşan sektöre aracılık ederek verdiği borçların yeniden düzenlenmesi için verilen önerge TBMM Genel Kuruluda kabul edildi. Bu düzenlemenin yapılması ve yürürlüğe girmesi amacıyla da yapılandırmaya esas tutarlardaki borçların yapılandırma neticesindeki taksitlendirmeleri peşinat olarak ödenmesi gereken yüzde 30 oranındaki peşinat tutarı Kasım ay’ı sonuna kadar ertelendi. Verilen peşinat sonrasındaki kalan taksit tutarları da 2022 yılı Kasım ay’ından itibaren başlanılmasına karar verildi. Yapılandırma sonrası ilk taksitlerin Ekim ayında yapılacağı açıklanmıştı. Söz konusu kredilere aracılık eden Tarım Kredi Kooperatiflerinin ayrıca yıllık faaliyet raporları, kooperatifin yıllık gelir ve giderleri, bilanço tutarları, kooperatifi denetleyen denetçilerin raporları da dahil olmak üzere elektronik ortamlarda incelenmesi imkanları da olacak.

Kadın ve Engelli Çiftçilere Destekler Verilecek

Tarım işleri ile uğraşan çiftçi kesime verilen kredilerde kamu kaynakları kullanılıyor. Verilen bu kamu kaynaklarına aracılık eden Tarım Kredi Kooperatiflerinin başında bulunan Yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere denetim kurulu üyeleri de karşılığında belli bir ücret ve huzur hakkı ödemesi alıyor. Bu ödemeler önümüzdeki dönem yeni düzenleme ile de verilecek. Tarım işi yapan kadın ve engelli çiftçilere de paket içerisinde yeni destekler söz konusu edildi. Kooperatife üye olan çiftçilerin çoğunluğunun kadın ve engelli bireylerden oluşması neticesinde verilen ekmelerin değerlendirilebilmesi amacıyla çiftçinin tescili ile ilanlarında alınması gereken ücretler alınmayacak. İlan olarak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlananlar için ücret alınmayacak ve ayrıca odalara yapılan kayıtlarda kayıt ücreti ile yıllık aidatlar gibi düzenli alınan ödemelerde istenilmeyecek.

Pandemi süreci sonrasında bilindiği üzere özellikle son aylarda meydana gelen gıdalardaki fiyat artışları, artışlara neden olan spekülasyonlar için devlet mücadele başlatmıştı. Bu mücadeleler kapsamında çiftçiler için de yeni destekler söz konusu.

Editör
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.