Ekonomi Terimlerinin En Önemli Konularından Birisi Olan Para Piyasası Nedir?

Ekonomi Terimlerinin En Önemli Konularından Birisi Olan Para Piyasası Nedir?

Para piyasası, vadesi 1 yıldan kısa olan fonların arz ve talebinin karşılandığı finansal piyasa türüdür. Para piyasası, tipik olarak uzun vadeli yatırımların aksine anında geri ödeme için mevcut olan fon miktarını içeren kısa vadeli para piyasasını ifade eder.

 Bu kategori altında, ticari senet ve senet dahil olmak üzere birbiriyle ilişkili bir dizi araç bulunmaktadır. Kısa vadeli bir para piyasası fonuna yatırım yapmak, yatırım yapmanın düşük riskli bir yoludur. Para piyasası, vadesi 1 yıldan kısa olan fonların arz ve talebinin karşılandığı finansal piyasa türüdür. Ana enstrümanlar ticari kağıt ve tahvilleri içerir. İlki şirketler veya hükümetler tarafından verilir. Hazine bonosu, devlet tahvili ve bono gibi devlet yükümlülükleri de vardır. Diğerleri, konut ipotekleri, öğrenci kredileri, su altı ipotek garantileri, kredi kartı alacakları ve limited şirketler (LLC'ler) gibi çeşitli varlıklar tarafından desteklenen varlığa dayalı menkul kıymetleri içerir.

para-piyasalari-nedir.jpg

Ticari kağıt, belirli bir süre için ihraç edilen kısa vadeli bir tahvildir. Genellikle haftalar veya aylar içinde işlem görür. Ticari senet normalde ihraç eden şirketin varlıkları tarafından teminat altına alınır. Devlet desteği ile desteklenmiyor, ancak bir şirketin iflas etmesi durumunda, ticari senedi hala erken geri çekilebilir ve yatırımcılara ilk geri ödeme yapılır. Tahviller, birkaç aydan birkaç on yıla kadar değişebilen vadelerle ihraç edilir.

Para Piyasası Neye Denir?

Para piyasasına kısa vadeli piyasa denir çünkü yalnızca vadeleri bir aydan bir yıla kadar değişen enstrümanlar vardır. Daha uzun vadeli yatırımlar, ABD Hazine tahvilleri söz konusu olduğunda genellikle iki yıldan birkaç on yıla kadar değişen bir yatırım ufkuna sahip olan sermaye piyasaları olarak adlandırılır. Para piyasası çok büyük bir piyasadır ve büyük bankalar, hedge fonlar ve ticari şirketler tarafından işlem görmektedir. Para piyasası, varlığa dayalı bir piyasadır, yani yatırımcının faaliyetlerini desteklemek için kullanılan bir varlık havuzuna sahiptir. Bu varlıklar genellikle güvenli tahvillerde ve devlet tahvillerinde tutulur. Para piyasasına yatırılabilecek varlıkların türü, merkez bankası düzenlemesine bağlı olarak ülkeden ülkeye değişmektedir.

Federal Rezerv Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki para politikası hedefini gösteren Federal Fon Oranını belirler. Genellikle bu faiz oranı, Citigroup veya Bank of America gibi rezerv fazlası olan büyük bankalar tarafından ticari bankalardan bir gecede ne kadar borç alınabileceğini belirler. Fed ayrıca para piyasasının teminatlandırılmasını da düzenler; bu, Citigroup gibi bir kurumun herhangi bir kişi veya şirketle yaptığı herhangi bir işlem için varlıklarının belirli bir miktarını desteklemesi gerektiği anlamına gelir. Bu koruma, genellikle, vergi mükelleflerinin başarısız banka işlemleri için kancaya takmamasını sağlamak için kullanılır.

Para Piyasası Hangi Sektörleri Etkiler?

Para piyasası, farklı yatırım biçimlerine sahip tüm şirket ve kurumları etkiler. Büyük şirketler, uzun vadeli projelere yatırım yapmak veya kâr elde etmek için faaliyet göstermek için nispeten kısa vadeli düşük oranlarda borç alırlar. Şirketler ayrıca, kendilerini çalışan maaşları veya devlet sübvansiyonları gibi beklenmedik borçlardan korumak için acil durum tamponu olarak kullanırlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.