Erken Zam Müjdesi Geldi... Milyonlarca Çalışanın Zamlı Maaşı Erkene Çekiliyor

Erken Zam Müjdesi Geldi... Milyonlarca Çalışanın Zamlı Maaşı Erkene Çekiliyor

Pandemi ve artan enflasyonla 2021 yılı zorlu geçerken, özel sektörde yıl başı zam oranı revize edildi. Zam oranında birinci hedef enflasyonun altında kalmamak olurken çalışanlarına destek olmayı isteyen şirketler zammı 3 ay erkene çekmeye hazırlanıyor.

Gazetevatan'da yer alan habere göre; Pandemi ve artan enflasyonla 2021 yılı zorlu geçerken, özel sektörde yıl başı zam oranı revize edildi. Zam oranında birinci hedef enflasyonun altında kalmamak olurken çalışanlarına destek olmayı isteyen şirketler zammı 3 ay erkene çekmeye hazırlanıyor.

Milyonlarca çalışanın maaşı değiştirecek zam haberi geldi; 2022 yılı Asgari Ücretin konuşulmaya başlanması ile birlikte özel sektör çalışanları da yıl başında alacakları zammı şimdiden merak etmeye başladı.

Küresel salgın sebebiyle yaşanan kapanmalar ve kısıtlamalarla 2021 senesinde hem işçi hem de iş veren için zorlu geçti. 2020 senesinde enflasyon 14,6 gelirken, şirketler 2021 yılı için planladıkları yüzde 14'lük zammı revize ederek çalışanlarına 2021 yılı için ortalama 15-20 arasında bir zam yaptı.

ALINAN ZAMLAR ERİDİ

Ancak yıl içerisinde yine pandeminin etkisi ve dolar kurunda yaşanan gelişmelerle fiyatlardaki aşırı yükseliş, eylül de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şimdiden yüzde senelik 19,58'lere çıkararak 10 aylık süreçte alınan bu zammı eritti.

ÖZEL ŞİRKETLER 2022 ZAMLARINI ERKENE ÇEKİYOR

Özellikle son zamanlarda gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş vatandaşın cebini bir hayli fazla zorlarken özel sektör yöneticileri ise bu süreçte çalışanlarına destek olabilmek için çözüm arayışı içerisine girdi.

ÖZEL SEKTÖR ENFLASYON RAKAMLARINI DİKKATE ALIYOR

Türkiye'de özel sektörde faaliyette bulunan pek çok firma, yıl sonuna henüz iki ay varken erkenden zam hesaplamalarına başladı.

ZAM RAKAMLARI REVİZE EDİLDİ: YÜZDE 22'YE YÜKSELDİ

2021 yılı beklentileri ışığında özel sektörde yüzde 17 olarak yapılan zam oranı, geride bıraktığımız yıl gibi bu senede revize edilmeye başlandı.

Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) senelik yüzde 19,58'e yükselmesi ve yıl sonu için beklentilerin yüzde 22 seviyelerinde çıkması sonrası yapılan araştırmaya göre özel sektörde 2022 yılı için gündeme gelen yeni maaş zam oranı 'en düşük yüzde 22' seviyesine yükseldi.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA ERKEN ZAM MÜJDESİ GELEBİLİR

Milyonlarca özel sektör çalışanının merakla beklediği 2022 yılı zam oranları belli olmaya başlarken, yöneticilerin masasında ise çalışanları sevindirecek bir karar daha duruyor. 

Zam çalışmalarını erkene alan pek çok özel şirket, alım gücü düşen çalışanlarına destek olabilmek için zamlı maaşları yılbaşını beklemeden vermeyi planlıyor. Böylelikle çalışanlar 2-3 ay erken, yani 2022 senesinde 15 ay zamlı maaş alarak yüksek fiyatlara karşı biraz rahatlamış olacak.

ÖZEL SEKTÖRDE EN YÜKSEK MAAŞ YAZILIMCILARA

E-ticaretin arttığı ve online hizmetlerin arttığı dönemde şirketler 2021’de de en yüksek maaşı yazılım geliştiricilere verdi. Tüm yazılım geliştirme rolleri arasında en yüksek maaş ise veri bilimciler, yapay zeka mühendisleri, kalite kontrol mühendisleri ve mobil geliştiriciler biçiminde sıralandı.

TÜRK METAL'İN TALEBİ YÜZDE 29,57 ZAM

Otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörleri ilk sırada olmak üzere metal iş kolundaki 179 iş yerinde yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesinde pazarlık süreci başladı.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde, ilk senenin ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ayı enflasyon oranı, ikinci senenin ilk altı ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam isteyen Türk Metal Sendikası, sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep ediyor.

Yapılan bu protokol, Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 20 firmayı birden kapsayacak. 

Toplu protokol kapsamındaki firmalar ise; Ford Otomotiv, Oyak Renault, Arçelik, Tofaş Türk, İÇDAŞ, Mercedes Benz Türk, BSH Ev D Aletleri, Aygaz, Borçelik, Bosch, Türk Traktör, MAN Türkiye, Siemens, Otokar, Borusan Mannesmann, Autoliv Cankor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.