Evlilik Hazırlığı Yapan Gençler Dikkat..! 24 Maaş Çeyiz Yardımı Verilecek

Evlilik Hazırlığı Yapan Gençler Dikkat..! 24 Maaş Çeyiz Yardımı Verilecek

Türkiye'de mevzuata göre evlenen yetim kızlara 24 maaşlık çeyiz yardımı yapılırken, ayrıca evlenme niyetiyle hesap açanlara da devlet destek sunuyor. İşte evlenmek isteyenleri ilgilendiren haberin detayları...

Türkiye'de mevzuata göre evlenen yetim kızlara 24 maaşlık çeyiz yardımı gerçekleştirilirken, ayrıca evlenme niyetiyle hesap açanlara da devlet destek sunuyor. Sosyal güvenlik yasalarımıza göre evlenen veya evlilik hazırlığı yapan gençlere önemli destekler var. Genel adı ile çeyiz desteği olarak niteleyeceğimiz bu destekleri ikiye ayırmak mümkün. 

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in Yeni Asır'daki yazısına göre Birincisini babasını kaybetmiş kız çocukları evlenirken kendilerine ödenen 24 maaşlık destek oluşturuyor. Burada yetim maaşı almak gibi bir sınır söz konusu.

İkincisi ise hemen herkezin faydalanabileceği bir çeyiz hesabı desteği. Burada da bankalara açılacak bir hesap üzerinden devletin ödemeleri söz konusu. Dilerseniz her iki desteğe de kısaca bakalım.

ÖDEME PEŞİN YAPILIYOR

Babası vefat etmiş ve yetim maaşı alan kız çocuklarının istifade ettiği bir destek türü olarak uygulanıyor. Burada babasından yetim maaşı alan kız çocukları evlendikten sonra SGK'ya başvuru ettiklerinde kendilerine aldıkları maaşın 24 katı kadar bir ödeme yapılıyor.

Örneğin 2000 TL yetim maaşı alan bir kız çocuğuna 48 bin lira çeyiz yardımı ödeniyor. Bu para iki senelik maaşın peşin ödemesi şeklinde uygulanıyor.

Evlilik iki seneden önce biterse maaşın yeniden bağlanması için 24 aylık süre bekleniyor. Burada destek yalnızca kız çocuklarına gerçekleştirilirken muhakkak başvuru isteniyor.

EVLİLİĞİN ÜZERİNDEN 5 YIL GEÇMEDEN BAŞVURMAK GEREK

Yani kendi kendine gerçekleşmiyor. Bu noktada evliliğin üzerinden 5 yıl geçmeden başvurmak gerekmektedir. 5 yıl geçtikten sonra hak kayboluyor.

Ayrıca bu ödeme yalnızca bir kez yapılıyor. İkinci bir evlilik olduğunda tekrar çeyiz parası ödenmiyor.

27 YAŞINDAN ÖNCE EVLENENLER DEVLET KATKISINDAN YARARLANABİLİYOR

İkinci evlilik yardımı ise çeyiz hesabı ile gerçekleşiyor. Bankada açtığı çeyiz hesabında 3-5 yıl birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlar, devlet katkısından yararlanabiliyor.

Devlet katkısı evlilik tarihindeki birikim üzerinden hesaplanıyor. Ancak birikim süresine göre belirlenen bir üst sınır da var.

DESTEK 24 BİN 74 LİRAYA ÇIKABİLİYOR

Çeyiz hesabı olan, 2021 yılı rakamlarıyla 12 bin 37 liraya varan devlet katkısı alabiliyor. Ancak çiftler bu imkandan ayrı ayrı yararlanıp alabileceği desteği 24 bin 74 kadar çıkarabiliyor.

Çeyiz hesabını 24 yaşını doldurmamış ve hiç evlenmemiş tüm Türk vatandaşları açabiliyor. Çeyiz hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabiliyor.

Katılımcının ödemelerini en az 36 ay boyunca düzenli ilaçlanma yapması gerekmektedir. Düzenli aylık ödemelere ilişkin bu sene için alt sınır 207,66, üst sınır 2.076,61 lira.

3 aylık ödeme planı seçildiğinde ise bu sınırların 3 katı geçerli. Alt ve üst sınır her sene yeniden artırılıyor.

DEVLET KATKISI HESAPLAMASI

Evlilik tarihindeki birikim baz alınarak devlet katkısı hesaplanıyor. Buna göre:

36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödemenin tutarı 8.693,56 lirayı geçemez.

48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 22'sidir. Ancak, ödenecek tutar 10.031,03 lirayı geçemez.

60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 12.037,24 lirayı geçemez. 5 senede 48 bin 148 lira biriktiren 12 bin 37 liralık en üst tutardaki devlet katkısını alabilir.

2 AYRI YERDE ÇALIŞMADA SAKINCA YOK

SORU: Şu anda kendi işyerimde Bağ-Kur'lu olarak prim ödüyorum. Ancak SSK'ya geçersem daha erken emekli olacağım denildi. Acaba kendi işyerimde SSK'lı olarak çalışmam mümkün olur mu?

CEVAP: Öncelikle belirtelim bir sigortalının iki farklı yerde çalışmasında veya hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı yani yeni adı ile 4A'lı olmasında bir sakınca yok.

Üstelik iki yerden yapılan sigorta prime esas kazancı artıracağından ileride emekli maaşına da olumlu katkı yapacaktır. Sizin de hem Bağ-Kur'lu olup hem de

SSK'lı olmanızda bir sakınca yok. Ancak bunu kendi işyerinizde yapamazsınız.

Yani kendi işyerinizde hem işveren hem işçi olamazsınız. Kendi işyerinizde Bağ-Kur'lu olurken gidip diğer bir işyerinde SSK'lı olarak çalışmanızda bir sakınca yok.

Böylece primleriniz SSK olarak yatırılır ve 3.5 yılı da tamamlarsanız daha az primle erken emekli olma olanağına da kavuşursunuz. Aksi halde kendi işyerinizde SSK'lı olursanız zaten bu fark edilip reddedilir fark edilmese bile yatırılan primler geçersiz olur.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.