Kilosunu 25 TL'den satıyorlar! Yurtdışından şirketler kuyruğa giriyor talep yetişmiyor..

Kilosunu 25 TL'den satıyorlar! Yurtdışından şirketler kuyruğa giriyor talep yetişmiyor..

Yurtdışındaki şirketler sıraya giriyor. Yağan yağmurların arkasında meydana çıkan ayı mantarı köylüler göre toplanarak satılıyor. Mantarın kilosu 25 liradan tüccarlar göre alınıyor. Ormanlık alanlardan toplanan mantarlar Çanakkale'deki firmalara satılıyor. Mantarları alan firmalar ise ürünleri işleyerek Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Mantarların her yıl Ekim ve Kasım aylarında çıkmaya başladığını belirten Tongurlu köyü Muhtarı Ömer Gürsoy, “ Her yıl bu zamanlar da mantar oluyor, millette toplayarak üç beş kuruş para kazanıyor. Birisi ayı mantarı, öbürü de millet arasında kırmızı mantar diye geçer fakat biz yörükçesinde melki deriz. Bu mantarları vatandaşlar yiyor. Yağışlar erken olunca, mantarlar da birazcık daha erken çıkıyor. Ekim aylarında çıkabilir ama yağışlar birazcık geç düştüğü vakit da geç çıkıyor. Bu sene de inşallah yağışlardan daha sonra çıkacağa benziyor. Ayı mantarı, Kazdağları'nda göknar ve kayın ağaçlarının diplerinde ve meşeliklerin yanında oluyor. Bunlar ekseriyetle oralarda fazla olur. Çam mantarı deriz yani melki de çam ağaçlarının fazla olduğu yerlerde çıkar” dedi.

“Mavi olan ve süt veren mantar zehirlidir”

Zehirli ve yenilebilir mantarlar hakkında da veri veren Gürsoy, “Kurt olan mantar zehirli değildir ama ayı mantarının zehirli olup olmadığını anlamak için elle alt yüzeyi sıkılır. Eğer mavi renk yaparsa onu atacaksın, zehirli mantardır. Mavi renk yapmazsa yenilebilir. Kırmızı mantara gelince, bunun bir benzeri de vardır. Bunların daha aşağı kısmında süt veren olursa çok zehirlidir” diye konuştu.

9004.jpg

“Kilosu 25 liradan satılıyor”

Yağışların bollaşmasıyla mantarların artacağını fakat fiyatların çok düşmeyeceğini de sözlerine ekleyen Muhtar Gürsoy, “Ekim ve Kasım ayları boyunca hatta kar yağıncaya dek bu mantarlar devam eder. Mantarların fiyatlarının bu yıl ineceğe hiç benzemiyor. Ayı mantarının kilosu 25 lira, düşse de 10 liradan aşağıya düşmez” şeklinde konuştu.

“Yurtdışına yollamak için şirketlere satıyoruz”

Mantarları köylülerden toplayarak şirketlere satan Ali Çelik, “Bugünkü piyasamız 25 lira. Yurtdışına göndermek için biz şirketlere veriyoruz. Bolet mantarı aldık. 5-6 alıcı işyeri var oysa Türkiye'de yağışların az olmasından dolayı Bayramiç Kazdağları'nda birazcık mantar oldu. Geçen yıl mantar satışı yoğun ve boldu. 15 liradan satıldı ama bu sene yağmur olmadığından nedeniyle fazla yok, haliyle fiyatlar da arttı birazcık” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.