Merkez Bankası’ndan Kritik Faiz Kararı! Para Politikası Kurulu’nun Toplantı Özeti!

Merkez Bankası’ndan Kritik Faiz Kararı! Para Politikası Kurulu’nun Toplantı Özeti!

Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısının özeti yayınlandı. İşte toplantı özeti hakkında detaylar...

Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısının özeti yayınlandı. İşte toplantı özeti hakkında detaylar...

 

Yayınlanan toplantı özetinde " görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi ve fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir" ifadeleri yer aldı.

6 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşen Para Politikası Kurulunun Toplantısı ile ilgili özet yayımlandı. Yayımlanan özette yıllık enflasyonun temel mal, enerji ve hizmet gruplarında yükseldiği, gıda grubunda ise düştüğü yer aldı. Nisan ayında tüketici fiyatlarında % 1,68, yıllık enflasyonda 0,95 artış sonucunda % 17,14 şeklinde gerçekleştiği belirtildi.

Emtia fiyatlarında artış görüldüğü, bu artışın da süregeldiği yer alan özette şu ifadeler kullanıldı: ‘’ Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar iyileşmekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştur.’’

Yayımlanan özette, alkolsüz içecekler grubu ve gıda grubu fiyatlarında nisan ayında % 2,13 artış görüldüğü, grup yıllık enflasyonun da 0,46 puan düşerek % 16,98 olduğu bilgisine yer verildi. Açıklama ise şu şekilde oldu: "Yıllık enflasyon, işlenmemiş gıdada 0,31 puan düşüşle yüzde 14,67'ye, işlenmiş gıdada ise 0,51 puan düşüşle yüzde 19,36'ya gerilemiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler, fiyatların taze meyve ve sebze kaynaklı olarak arttığına işaret etmiş, bu gelişmede sezon geçişine bağlı olarak sebze fiyatlarındaki güçlü artış belirleyici olmuştur. Kırmızı ve beyaz et kalemleri olumsuz ayrışmasına rağmen diğer işlenmemiş gıdada fiyat artışları daha ılımlı gerçekleşmiş, bu gruptaki yüksek baz işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunu aşağıya çeken temel unsur olmuştur. İşlenmiş gıda fiyatları aylık yüzde 0,97 oranında artarken, uluslararası fiyatlar katı-sıvı yağlarda etkisini sürdürmüştür. Nisan ayı ile birlikte yeniden yükseliş eğilimine giren uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının gıda enflasyonu üzerinde etkili olmaya devam edeceği değerlendirilmektedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.