Milyonlarca Asgari Ücretli Çalışanları ve İşvereni İlgilendiriyor! Vergi, Sigorta, AGİ...

Milyonlarca Asgari Ücretli Çalışanları ve İşvereni İlgilendiriyor! Vergi, Sigorta, AGİ...

2022 Ocak ayına az bir zaman kala milyonlarca asgari ücretle istihdam eden vatandaş için maaş görüşmeleri başladı. Ön görülen vergi, sigorta, işveren saatlerini ve değişimlerini simgeleyen beş farklı tahmin masada yer alıyor.

2022 Ocak ayına az bir zaman kala milyonlarca asgari ücretle istihdam eden vatandaş için maaş görüşmeleri başladı. Ön görülen vergi, sigorta, işveren saatlerini ve değişimlerini simgeleyen beş farklı tahmin masada yer alıyor. 2021 yılında meydana gelen zamlar, artan enflasyon oranları, dolar kurlarında gözlenen artış düşünülüyor. Paralel olarak 8 milyondan fazla vatandaşın bu yıl asgari ücrete daha yüksek oranda zam beklentisini beraberinde getiriyor.

2022 Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olacak?

Şu an net olarak 2 bin 826 TL olarak ödenen zamlar için beklentiler belli oldu. 3 bin 500 ila 4 bin 500 TL arasında yeni zamlı hali olması ön görülüyor. Asgari ücret maaş zam oranının belli olmasında enflasyon oranı ilk sırada etkisini gösterecek. Ardından üst sırada saydığımız unsurlar etkisini gösterecek. Çalışan temsilcileri, işveren temsilcileri ve hükümet kanadından asgari ücretle istihdam eden vatandaşların haklarının gözetilmesi bekleniyor. Aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu toplantıları başlayacak.  

Asgari Ücret Belirlemesinde Etkili Unsurlar

Asgari ücret maaş zamlarının belli olması maaşlara netlik kazandırmayacak. Bir yandan da üzerinden hesaplanacak sigorta primlerinin en az ve en çok tutarlarının belirlenmesi gerekecek. Çalışanlarının vergi hesaplamaları üzerinden belirlemeler meydana gelecek.

AGİ olarak bilinen asgari geçim indirimi, işsizlik ödenekleri, kıdem ve ihbar tazminatları, isteğe bağlı sigorta, SGK idari para cezası da etkisini gösterecek.

Son 3 Yılda Asgari Ücret

Son üç yılda asgari ücrete gelen zam oranı;

  1. 2021 yılında; %21,56
  2. 2020 yılında; %15,03
  3. 2019 yılında; %26,06

Eğer beklentiler gibi asgari ücret net 4 bin TL olduğu varsayılırsa 2022 yılında asgari ücret maaş zammı %42 oranına denk gelir. Net 4 bin maaşın brüt maaş hesaplaması 5 bin 64 TL olacaktır. İşverenler için bu maaşların maliyetleri ise aylık olarak 5 bin 950 TL olacaktır. Şu an netlik kazanmayan asgari ücret maaş zammı, aralık ayında asgari ücret tespit komisyonunun görüşmelere başlaması ile netlik kazanacak.

İçerik Üreticisi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.