Milyonlarca elektrik abonelerine şok..! Elektrik abonelerine özel tarife geliyor! Yeşil Tarife (YETA) ne anlama geliyor?

Milyonlarca elektrik abonelerine şok..! Elektrik abonelerine özel tarife geliyor! Yeşil Tarife (YETA) ne anlama geliyor?

Enerji Bakanı tarafından yapılan açıklamalar sonrasında elektrik abonelerini yakından ilgilendiren bir düzenleme geliyor. Yeşil Tarife ismi verilen (YETA) düzenlemesi ile birlikte elektrik aboneleri için yeni bir sistem geliştiriliyor.

Milyonlarca elektrik abonesi için heyecanlandıran açıklama geldi. Elektrik üreticilerinin isteğe bağlı olmak koşuluyla bu ayndan itibaren yeni bir tarifeye geçmelerine imkan tanınacak. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yeni nesil tarife süreci hakkında bir açıklama yapıldı. Uzun zamandır Yeşil Tarife olarak adlandırılan YETA hakkında hummalı bir çalışma yapılıyordu. Yapılan çalışmaların sonuna gelindi. Elektrik aboneleri bu süreçte istemeleri halinde yeni tarifeye geçiş yapabilecekler.

Yeni tarifeye geçişin gerçekleştirilmesi için yazılı bir başvuru yapmak yeterli olacak. Enerji Bakanı elektrikte yeni dönem için açıklama yaptı. Fatih Dönmez açıklamalarında 'Yazılı olarak tedarik şirketine yapılan başvurular değerlendirmeye alınacak. Talebin gerçekleştirilmesinin ardından dönem sonunda gelen yeni fatura ile birlikte yeni tarifenin kullanımı gerçekleşebilecek. Bu konuda yeşil tarifeye geçiş yeni yıl içerisinde en fazla iki defa gerçekleşecek' dedi.

Yeni dönemde yerli elektrik üretiminin desteklenmesi için güçlü Türkiye sınırlarının çizilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl elektrik üretiminde yapılan çalışmalara göre elektrikte kurulu olan güç miktarı 91 bin 300 megavata kadar yükselmişti. Üretimin değerlendirmesi yapıldığı zaman yüzde 62'lik kısmının yenilenebilir ve yerli kaynaklar aracılığı ile karşılanması büyümenin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Yeşil Tarife (YETA) Ne Anlama Geliyor?

Mecliste en son Şubat ayında yapılan Yeşil Tarife görüşmelerinin ardından onaylandığı ifade edilmişti. Ardından Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yeni bir yönetmelik çıkarıldı. Bu sayede yeni elektrik tarifesinin altyapısı hazırlanmış oldu.

Yeni yapılan düzenlemeye bakıldığı zaman toptan elektrik fiyatları ile perakende elektrik fiyatları arasında büyük bir fark bulunuyor. Ancak Yeşil Elektrik tarifesi bu tarifeler arasında tam ortada bulunuyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının devamını getirilmesi için önemli bir proje olarak görülüyor.

Yeşil Tarife (YETA) Ücretleri Ne Kadar?

Yeşil tarife oldukça dikkat çekerken, fiyatlarda merak konusu oldu. Bunun için bir fiyat tarifesi belirlendi. Yeşil Elektrik bu süreçte sanayici için yüzde 23, ticaret yapan yerler için yüzde 36, meskenler için yüzde 63 oranında indirim söz konusu olabilecek.

YETA seçilen, orta gerilim tek terimli kullanıcıların da göz önünde bulundurulması haline enerji bedeli yeniden düzenlenmiş bedeller üzerinden yeni bir tarife belirlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.