Milyonlarca işveren ve asgari ücretliyi ilgilendiriyor! 4,896 lira...

Milyonlarca işveren ve asgari ücretliyi ilgilendiriyor! 4,896 lira...

Çalışanları ve İşverenleri İlgilendiren Haber. Fazla Mesai ile İlgili Karar Belirlendi! Çalışanları ve işverenleri ilgilendiren karar, sonunda açıklandı. Açıklama detaylarında fazla mesai ücreti ve izin durumu yer aldı. Mesai saatleri için alınmakta olan para, normal mesai ücretinin saat başına belirlenen miktarının yüzde 50 oranında fazlası şeklinde çalışanlara ödeniyordu.

Çalışanları ve işverenleri ilgilendiren karar, sonunda açıklandı. Açıklama detaylarında fazla mesai ücreti ve izin durumu yer aldı. Mesai saatleri için alınmakta olan para, normal mesai ücretinin saat başına belirlenen miktarının yüzde 50 oranında fazlası şeklinde çalışanlara ödeniyordu. Artık çalışanlar, fazla mesai ücretlerini alamadıkları taktirde işten çıktıktan sonra haklarını arayabilecekler.

İşçilerin haklarını arayabilmeleri için öncelikle arabulucuya başvuru yapmaları gerekmektedir. Arabulucu ile sonuç alınmadığı taktirde çalışanların 5 yıl boyunca dava açma hakları bulunmaktadır. Ayrıca açıklanan verilerde asgari ücretle çalışan kişilerin günlük olarak 5 saat mesai yapmaları halinde en az 4 bin 896 lira kazanmaları gerektiği de belirtilmiştir.

Fazla Mesai İçin İşçinin Rızası Alınmalıdır

Fazla mesai sistemi, hemen her sektörde bulunan ve işçilerin daha fazla çalışmalarını gerektiren bir durumdur. Günlük fazla mesai durumunda çalışanların normal saat ücreti başına %50 oranında ekstra ücret alması gerekiyor. Fakat bu durum yapılan gelişmelerle çalışanların rızasına bağlanmıştır. Kısacası eğer çalışan fazla mesai yapmak istemiyorsa işveren fazla mesai için zorlayamamaktadır.

Fazla Mesaiye Onay Yoksa Fesih Nedeni Kabul Ediliyor

Yapılan son düzenlemelere göre çalışanların fazla mesai konusunda işe kabul sözleşmesinde onay sağlaması gerekmektedir. Eğer çalışanların mesai durumuna onayı yoksa fazla mesaiye zorlama durumu fesih nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu sayede çalışanlar, zorlama karşısında tazminatlarını alarak işten ayrılabilmektedirler.

Zaman Aşımı 5 Yıl Olarak Kabul Ediliyor

Çalışanlar, fazla mesai ücretlerini alamadıkları durumlarda da sözleşmelerini feshetme haklarına sahiptir. Ücret alamama durumunda da ara bulucu yöntemine başvurulmalıdır. Eğer ara bulucu yoluyla uzlaşmaya varılmıyorsa zaman aşımı 5 yıl kabul edilmekte ve çalışanların dava etme hakkı doğmaktadır.

Çalışanlar Ücret Yerine Serbest Zaman Talebinde Bulunabilirler

Fazla mesai yapan çalışanlar, ilgili çalışma süreleri karşılığında ücret yerine serbest zaman talebinde bulunabilmektedirler. Serbest zaman, çalışanların işlerinde bulundukları her saat karşılığında 1.30 dakikalık süreyi kapsamaktadır. Bunun için işverenlerin çalışanlardan onay alması şarttır.

Bayramda Çift Maaş Zorunluluğu

Bayram günleri, bazı sektörlerde işlemler devam etmektedir. Özellikle hizmet ve imalat sektörlerinde 100 binlerce çalışan bayramlarda çalışmak zorunda kalıyor. Yeni düzenlemelere göre bayramda çalışmayan kişiler için normal ücret ödenirken çalışanlar için bir günlük ekstra yevmiye ödenmek zorundadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.