SGK Uzmanı Ekrem Sarısu Açıkladı: 3 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz...

SGK Uzmanı Ekrem Sarısu Açıkladı: 3 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz...

SGK Uzmanı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanmasını bir soru ile ele aldı. Öyle ki bazı durumlarda askerlik veya doğum borçlanması ilk işe giriş tarihi değiştireceğinden 3 yıla kadar uzanan erken emeklilik avantajı sunuyor.

Milyonlarca emekli adayı emeklilik hakkı için yaş şartını bekliyor. Ancak vatandaşların kimi zaman gözden kaçırabildikleri hakları olabiliyor. Özellikle işe girmeden önce askere giden veya doğum yapan çalışanlar gibi. Sosyal Güvenlik Uzmanı emeklilikte askerlik borçlanmasını ele aldı. 

11 AYLIK ASKERİK BORÇLANMASI 3 YIL ERKEN EMEKLİLİK SAĞLIYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanmasının sağlamış olduğu avantajı bir çalışanın sorusu üzerinden aktardı. Kendisine sorulan soruya yanıt veren Sarısu askerlik borçlanmasının sunmuş olduğu avantajları şöyle açıkladı. 

Çalışma hayatında yer alan bir erkek vatandaş emeklilik bilgileri kapsamında "25 Aralık 1968 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15 Nisan 2000. Toplam 6429 gün primim var. Şu an sigortalı şekilde çalışıyorum." bilgilerini verdi. Çalışan sosyal güvenlik uzmanına ise ne zaman emekli olacağını ve askerlik borçlanması yapması durumunda emekliliği için yararı olup olmayacağını sordu. 

SGK uzmanı bu soruya öncelikle çalışanın tabi olduğu emeklilik koşullarını açıklayarak yanıt verdi. SGK Uzmanı soruya vermiş olduğu yanıtında "Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 571 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2028’de emekli olabilirsiniz." açıklamasında bulundu. Çalışanın işe girmeden önce vatani görevini 18 ay olark yapmış olması halinde askerlik borçlanmasının sunacağı avantajı açıklayan sosyal güvenlik uzmanı "Askerlik sürenizin 17 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. 3 yıl erken emekli ettiğinden vatani görevinizin 11 ayını borçlanmalısınız." bilgisini verdi. 

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE İŞE GİRİŞ TARİHİ NASIL DEĞİŞİR?

Askerliğini yapmadan önce sigortalı bir işte çalışmayanlar, askerlik borçlanması ile ilk işe giriş tarihini askerlik süreci ve borçlanma süresine göre öne çekebilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.