Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı

Wall Street rekorunun ardından küresel borsalar durakladı

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Küresel hisse senetlerindeki ralli, ABD'de hayal kırıklığı aratan işsizlik verilerinin açıklanması ve İngiltere ekonomisinin sağlığına ilişkin yapılan ihtiyatlı değerlendirme sonrasında Çarşamba günü durakladı. ABD’de korona virüs vakalarının a.

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetlerindeki ralli, ABD'de hayal kırıklığı aratan işsizlik verilerinin açıklanması ve İngiltere ekonomisinin sağlığına ilişkin yapılan ihtiyatlı değerlendirme sonrasında Çarşamba günü durakladı.

ABD’de korona virüs vakalarının artması sebebiyle uygulanan yerel kısıtlamaların ülke ekonomisinde oluşturduğu zarar ABD işsizlik maaşı başvurularında beklenmedik bir sıçrama olarak yansıdı ve Wall Street’teki S&P 500 Endeksi Salı günkü rekor seviyesinden %0,2 oranında geri çekildi.

Aşı haberleriyle birlikte bastırılan piyasa duyarlılığı ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir önceki para politikası toplantısı tutanaklarının yayınlanmasının ardından genişledi. Yatırım firması Iınteractive Brokers’ın Baş Stratejisti Steve Sosnick Financial Times’ta yer alan yorumlarında FED tutaklarında yer alan tahvil alımlarını artırılması yönergesine ilişkin, “Sonuç olarak FED uzlaştırıcı olarak kalmak zorunda ve daha az uyumlu görünmemek için çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Bank of Amerika ABD Ekonomisi Birimi Başkanı Michelle Meyers geçtiğimiz hafta ilk kez 778 bine ulaşan işsizlik rakamlarındaki artışın cesaret kırıcı olduğunu belirterek genel olarak oldukça esnek görünen işgücü piyasasındaki iki haftadır üst üste gelen işsizlik başvurularındaki artışa dikkat çekti.

 

Avrupa borsalarında ralli sürecek

Avrupa borsalarında STOXX 600 Endeksi çarşamba gününü %0,1 oranında düşüşle geçirse de kıta endeksi ay başından bu yana %15 oranında yükselişle yılın en güçlü aylık performansına hazırlanıyor.

İngiltere’de ise Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın bütçe açıklamalarının ardından geçtiğimiz gün FTSE 100 Endeksi %0,6 oranında düştü. Sunak Çarşamba günü son bütçe değerlendirmesini yaptı. Açıklamanın içeriğinde yer alan İngiltere Bütçe Sorumluluk Ofisi’nin raporları oldukça karamsar bir tablo çizdi. Rapora göre İngiltere yıl sonunda %11,3 küçülecek ve ekonominin pandemi öncesi haline gelmesi 2022’yi bulacak.

Ancak analistler genellikle İngiltere borsası için olumlu beklentiler gösteriyor. FTSE 100 Endeksi ayın başından bu yana %15 oranında yükseldi. Bu yükseliş küresel iyileşmeden yararlanan petrol üretimi, madencilik ve bankacılık sektörlerinin toparlanması sayesinde gerçekleşti.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.