Yeni dönem, Bakanlık harekete geçti! Para iadesi yapılacak.. 1 Ocak 2022 tarihinde başlıyor...

Yeni dönem, Bakanlık harekete geçti! Para iadesi yapılacak.. 1 Ocak 2022 tarihinde başlıyor...

Para idesi yapılacak. Vatandaşların iade olarak aldıkları para hesaplarında birikecek. Yeni dönem ocak ayında başlıyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye, 1 Ocak 2022 itibariyle Depozito İade Sistemi'ne geçecek.

Para iadesi yapılacak! Yeni dönem başlıyor, ocakta devreye girecek. Bakanlık harekete geçti. Para idesi yapılacak. Vatandaşların iade olarak aldıkları para hesaplarında birikecek. Yeni dönem ocak ayında başlıyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye, 1 Ocak 2022 itibariyle Depozito İade Sistemi'ne geçecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülecek çalışmalar son aşamaya gelirken, depozito sisteminin nasıl işleyeceği de belirlendi. Buna göre ülke genelinde AVM, büyük market ve kent meydanları gibi alanlara depozito iade noktaları oluşturulacak. Depozito iadesi şimdilik yalnızca pet, cam ve alüminyum içecek şişeleri için yapılacak.

Çevre Bakanlığı bünyesinde Depozito Yönetim Sistemi'nin kurulması ve işletilmesi ile geri kazanılabilir atıkların yönetimini daha aktif bir şekilde yürütmek için Türkiye'de bir ilk olarak Türkiye Çevre Ajansı kurulmuştu. Ajansla depozito iade sisteminin daha etkin bir şekilde yürütülmesi hedeflenirken, depozito yönetim sisteminin işletileceği ve izleneceği online merkezi veri sisteminin hazırlıklarında da son aşamaya gelindi.

OCAK 2022'DE DEVREYE GİRECEK

Sisteme dahil edilen ambalajların yeni standartlara uygun olarak üretilmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik uygulama 1 Ocak 2022'de devreye girecek. TÜÇA tarafından depozito yönetim kapsamına alınan pet, cam, alüminyum içecek şişeleri ve ambalajları bu tarihten itibaren tüketicilerden alınarak geri kazanılmaya başlanacak.

Atık toplama faaliyeti dahil bu atıkların alımı satımı konusunda fiili bir faaliyette bulunmayacak olan TÜÇA, depozito uygulamaları kapsamında belirlenen depozito ücretlerini üreticilerden tahsil ederek tüketicilere iade edecek. Bu kapsamda üretici firmaların yatırdıkları depozito bedelleri TÜÇA'nın hesaplarında tutulacak.

Bu hesapta tutulan depozito ücretleri tüketicilerin boş ambalajları iade etmeleri durumunda kendilerine verilecek. Depozito ücretleri vatandaşlar tarafından boş ambalajlar iade edilinceye kadar Ajans Başkanlığı'nın özel hesabında bekletilecek. Depozito ücretlerinin iade ve tüketicilerin boş şişeleri iade edebilmek için bir süre sınırı bulunmayacak. İade edilmeyen ambalajlara ait depozito ücretleri TÜÇA tarafından başka bir amaçla kullanılmayacak.

VATANDAŞA EK YÜK GETİRMEYECEK

Ülke genelinde AVM, büyük market ve kent meydanları gibi alanlara kurulacak depozito iade noktaları ile vatandaşlar buraya atacakları her bir şişe için depozite ücreti alacak. 

Bunun için uygulama ve kredi kartı benzeri bir kart üzerinde de çalışılırken, vatandaşlar daha sonra hesaplarında biriken bu parayı kartın geçtiği herhangi bir yerde harcayabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.