Yeni Zam Geliyor ! Asgari Ücretlinin Yüzü Gülecek Mi ?

Yeni Zam Geliyor ! Asgari Ücretlinin Yüzü Gülecek Mi ?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren zam haberi kulislerde konuşulmaya başladı ve çalışanların neredeyse tamamı bu zam haberini dört gözle bekliyor. Asgari ücretin yükselmesi sadece asgari ücretle çalışanı değil bir çok kişiyi etkileyecek bunlardan bazıları İşsizlik aylığı alanlar, yaşlılık maaşı, evde bakım, engelli maaşları alanlar da etkilenecek.

Bu yapılacak zammın yaklaşık 8 milyon kişiyi dolaylı olarak da tüm vatandaşları etkilemesi bekleniyor.

Asgari Ücret Neye Göre Belirlenir ?

Asgari Ücret bütün iş kollarını kapsayıcı şekilde belirlenir ve işveren işçisine kesinlikle asgari ücretin altında ücret ödeyemez. İşçinin yaşına, cinsiyetine ve çalıştığı pozisyonlara göre ayrım yapamaz.

Asgari ücret ödemesindeki ek ücret yada bilinen adıyla Agi ödemelerinde sosyal yardımlar dikkate alınamaz. Madende çalışan emekçilerin asgari ücret düzeyi 2 katından az olamaz.

Asgari Ücret Neden Uygulanır ?

Asgari ücret vatandaşların temel ihtiyaçları olan yiyecek, barınma, ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılaması için alınan en dip ücrettir. Asgari ücret her yıl enflasyona ve ülkenin ekonomik durumuna göre belirlenir.

Asgari Ücret Diğer Maaşları Etkiliyor Mu ?

Ülkede ki tüm çalışanlar için uygulanacak asgari geçim indirimi asgari ücrete göre belirleniyor. Bu nedenle ülkede ki tüm çalışanlar asgari ücret zammından doğrudan etkileniyor. Asgari ücret aylık 30 gün üzerinden hesaplanır ve haftada 1 gün yasal bağlamda zorunludur ve haftalık 45 saat çalışma sınırı bulunmaktadır. Eğer haftalık çalışma saati haftaya tam bölünürse günlük 7.50 saattir.

2022 Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak ?

Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken, konuyla ilgili soruların yanıtları da merak ediliyor. Asgari ücreti ödemeyen işverene idari para cezasından işyeri kapatmaya kadar büyük cezaları vardır. Konuşulan rakamlar asgari ücrete %22 oranında zam yapılması yönünde. Böylece asgari ücretin 3,447.50 liraya yükselmesi bekleniyor.

 

İçerik Üretici

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.