Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? Hükümetten geri adım 3 formül üzerinde tartışılıyor!

Açık cezaevi izinleri uzatıldı mı? Hükümetten geri adım 3 formül üzerinde tartışılıyor!

Mahkumlar için koronavirüs ev izni uzatılıyor! Üç formül gündemde... TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden 5'inci Yargı Paketi kapsamında, Kovid 19 salgını nedeniyle geçen yıldan beri evlerinde bulunan yaklaşık 90 bin mahkumun süresinin uzatılması gündemde.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden 5'inci Yargı Paketi kapsamında, Kovid 19 salgını nedeniyle geçen yıldan beri evlerinde bulunan yaklaşık 90 bin mahkumun süresinin uzatılması gündemde. Bunun için üç alternatif üzerinde duruluyor. Pakete, engelli milletvekillerinin "aşağılayıcı" diye itirazı üzerine yapılan bir düzenleme ile kekeme, tiki olanlara hakim ve savcılık yolu açılıyor.

AVUKATLARA TEMYİZ YOLU

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden 5'inci Yargı Paketine önergeler ile iki yeni madde eklendi. Bunlardan ilki avukatlar ile ilgili. Avukatlık Yasası'nda yapılan değişiklikle avukatların meslekleriyle ilgili işledikleri suçlar bakımından istinaf kanun yolunda kesinleşen kararlara temyiz yolu açılacak. Ancak 15 Temmuz 2020 tarihinden önce verilmiş kesin nitelikteki kararlar bakımından yeni hükümler uygulanmayacak. Düzenlemeye göre, cezası infaz edilmekte olan hükümlüler, bu madde hükümlerinden faydalandığı takdirde tutukluluğunun devam edip etmeyeceği hususunda hükmü veren ilk derece mahkemesince değerlendirme yapılacak.

Müjdeyi Özgür Özel vermişti

Açık cezaevi mahkumların izin konusunu meclise taşıyan CHP mecliste tartışılmaya devam ederken, müjdeyi Özgür Özel verdi. 

KEKEMELER DE HAKİM VE SAVCI OLABİLECEK

Hakimler ve Savcılar Yasasına göre engellilerin yanı sıra "alışılmışlığın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak" koşulu aranıyor. Bu kapsamda kekeme, tiki olanlar gibi vatandaşlar da hakim ve savcı olamıyor.

Engelli milletvekilleri, AK Parti gurubu ile temasa geçip bunun son derece aşağılayıcı bir hüküm olduğunu, yasa maddesinden çıkartılmasını istedi. Milletvekilleri, "Zaten engeli bulananlar hakim ve savcı olamıyor. Ama az da olsa konuşma zorluğu ya da tikler, hafif tikremeler gibi sıkıntı yaşayanların hakim ve savcı olmasına engel olunmamalı. Böyle bir ifadenin yasada yer alması da aşağılayıcı ve gayri demokratik" dediler.

Milletvekillerinin talebi haklı bulundu ve bir önerge hazırlandı. Komisyon aşamasında hayata geçirilmesi mümkün olmadı. Ancak Genel Kurul'da gündeme geldi ve tüm grupların desteği ile kabul edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.