Bankalarda uzaktan kimlik tespiti yapılacak! Yeni dönem resmen başlıyor…

Bankalarda uzaktan kimlik tespiti yapılacak! Yeni dönem resmen başlıyor…

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yeni gelişmeler hakkında yapılan açıklamalara göre, bankalardaki yeni dönemin detayları belli oldu. Artık bankalar uzaktan kimlik tespiti yaparak müşteri kabul edebilecek. Uzaktan kimlik tespiti nasıl yapılır, hesap nasıl açılır? Hakkında yeni sisteme ait geniş bilgilendirmeler yapıldı.

Bankalarda yeni dönem dedirten bu gelişmenin detaylı bilgilendirilmesi, Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapıldı. Yapılan açıklamaya göre bankalar yeni dönemde uzaktan kimlik tespiti yapmaları suretiyle müşteri kabulü yapabileceği bildirildi. Uzaktan kimlik tespiti yapılan müşteriler bilgisayarlar veya mobil cihazlar aracılığı ile hizmet alabilecekler.

Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre uzaktan banka hesabının da açılmasının mümkün olduğu duyuruldu. Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmeliği, 1 Nisan’da Resmi Gazetede yayımlandı. Bankalarda yeni döneme girilen bu gelişmeler, yürürlüğe giren bu bildiri ile resmi olarak duyuruldu.

Resmi Gazetede yayımlanan yeni düzenleme ile bankalar uzaktan kimlik tespiti yapıp mobil veya bilgisayarlar vasıtasıyla müşteri kabul edebilecek. Taslak aşamasında olan bu uygulama 1 Mayıs 2021 tarihinde resmen yürürlüğe girecek. Müşteriler yeni düzenlemeler eşliğinde banka işlemleri için şubeye gitmeden banka hesabı açabilecek, bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapabilecek ve kredi başvurusunda bulunabilecekler.

Uzaktan banka müşterisi nasıl olunur?

Uzaktan müşteri olabilmek için, dileyenler, kimlik tespiti sürecinde ilgili bankaya internet şubesinden veya mobil şubeden bir form doldurarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Uzaktan kimlik tespiti için müşteriler yeni TC Kimlik Kartına akıllı telefona sahip olmaları zorunlu şartlardandır. Gerekli bilgiler form üzerinden doldurulduktan sonra uzaktan kimlik tespiti için banka temsilcisi ile irtibat kurulması beklenecektir. Banka müşteri temsilcisi ile olan görüşme esnasında müşterilerin yüzleri tanınmalıdır. Ayrıca uzaktan kimlik tespiti için başvuran müşterin tespit sırasında akıllı telefonlarında NFC özelliğinin bulunması da talep edilenler arasında olacak. Bu sebeple akıllı telefonlarda NFC özelliği hakkında şimdiden bilgi sahibi olunmalıdır. Başvuru formunda yer alan bilgiler banka görevlisi tarafından doğrulanacaktır. Ardından kimlik tespiti yapılarak bankacılık işlemlerine geçiş yapılabilecek. Bu yeni düzenlemeler ile banka hesabı açmakla birlikte havale ve EFT gibi her türlü bankacılık işlemleri yapılabilecek.

uzaktan-kimlik-tespiti.jpgTürkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan bu rehber niteliğinde hazırlanan infografik ile vatandaşların dolandırılma ihtimallerinin önüne geçmek amaçlanmıştır. Olumsuz bir durum meydana gelmemesi için yayınlanan rehberin detaylıca incelenmesi vatandaşlara tavsiye edildi. 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.