“Depremin farkındayız ama önlem almıyoruz”

“Depremin farkındayız ama önlem almıyoruz”

Araştırma Şirketi Areda Survey, İzmir'de yaşanan 6.6'lık depremin ardındaki çarpıcı bir araştırmaya imza attı.

Araştırma Şirketi Areda Survey, İzmir'de yaşanan 6.6'lık depremin ardındaki çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya tarafından, katılımcıların yüzde 98.4'ü depremi hissettiğini açıklama ederken, yaşanan bu yıkımın peşinde daha büyük bir yer sarsıntısı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 62,1. Katılımcıların yüzde 73,1'i ise muhtemel bir depreme aleyhinde yeterince tedbir almadığının bilinciyle yaşamaya devam ediyor.

Türkiye, İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde büyük yıkıma neden olan 6.6'lık depremle sarsıldı. Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan deprem nedeniyle 17 bina yerle bir oldu. Ilgi Çekici altında kalan vatandaşların 114'ü yaşamını yitirirken, 1035'i ise yaralandı. Arama kurtarma faaliyetlerinin günlerce sürdüğü dehşet olay, Türkiye'nin yaklaşık olarak birinci gündem maddesi oldu. Araştırma Şirketi Areda Survey, zelzele algısına ışık tutmak için çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya tarafından 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremi katılımcıların yüzde 98.4'ü hissetmiş. Katılımcıların yüzde 62,1'i yaşanan yıkıcı depremin arkasında daha büyük ve yok edici bir deprem beklerken olası bir depreme aleyhinde yeterince tedbir aldığını düşünmeyen katılımcıların oranı ise yüzde 73,1.

Araştırma Şirketi Areda Survey'in 3-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği İzmir Yer Sarsıntısı Araştırmasına, bin 100 birey katıldı. Laf konusu araştırma, Areda Survey PBDP'si kullanılarak kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI ile gerçekleştirildi.

O an “çocuklarım” dediler
Yer Sarsıntısı sırasında aklınıza birincil ne geldi sorusuna yüzde 50,6 çocuklarım cevabını verdi. Bu soruya anne-baba-kardeş yanıtı verenlerin oranı yüzde 20 olurken, eşim diyenlerin oranı ise 18,2 oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 9,4'ü zelzele derhal evini düşündüğünü aktarırken, 0,9'u komşum, 0,8'i ise sevgilim cevabını paylaştı.

“Önlem almadığımızın farkındayız”
Araştırmaya göre “Olası bir depreme karşı, kendinizin tatmin edici önlem aldığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,1'i hayır yanıtı verdi. Aynı soruya evet diyenlerin oranı yüzde 26,9 oldu. öte taraftan aynı araştırmada bulunan “Evinizi alırken, kiralardan depreme dayanıklı olup olmadığını araştırdınız mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 72,3'ü hayır derken, yüzde 27,7'si evet dedi.

“Güvenliğimiz muallakta”
Oturduğunuz, yaşadığınız evin güvenli olduğunu düşünüyor musunuz sorusuna, evet diyenlerin oranı yüzde 34,3 olurken, kısmen diyenlerin oranı yüzde 50.9 olarak açıklandı. Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 14,7.

Yardıma AFAD koşar
“Araştırmada yer alan arama kurtarma çalışmalarını başarılı buluyor musunuz?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 96.5 olurken, hayır diyenlerin oranı yüzde 3,5 oldu. Araştırmada keza, “Yaşayan olduğunuz depremde aşağıdakilerden hangisinin size başlangıçta yardım edeceğini düşündünüz?” sorusuna katılımcıların yüzde 47.7'si AFAD yanıtı verirken, bu yanıtı yüzde 27 ile belediyeler, yüzde 15,2 ile STK'lar, yüzde 8,7 Kızılay ve yüzde 1,4 ile valilik izledi. “Farklı il-ilçe belediyelerinin İzmir'e desteklemek nedeniyle yeme-içme stantları kurmasını dürüst buluyor musunuz?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 92.3 olurken, hayır yanıtı verenlerin oranı 2.1'de kaldı

“İletişim sorunu yaşadık”
Yer Sarsıntısı sonrası en büyük sorunlardan biri yakınlarımızla irtibat. Areda Survey Araştırma Şirketi'nin hazırladığı İzmir Deprem Araştırması'na göre katılımcıların yüzde 55.1'i zelzele sonrası yakınlarıyla iletişim kurmakta sorun yaşadığını açıklama etti. Aynı soruya ‘hayır' yanıtı verenlerin oranı yüzde 44.9. Deprem sonrası yakınlarınız ile iletişim kurma arabulucu olarak hangisini seçim ettiniz sorusuna, katılımcıların yüzde 68'i telefon cevabı verirken, Whatsapp, Facetime, Telegram, BİP gibi internet tabanlı sağlayıcıları kullanan katılımcıların oranı yüzde 23,1 olarak açıklama edildi. Deprem sonrası iletişim kurmak için kısa mesaj (SMS) atanların oranı ise yüzde 8,9.

Depremi televizyondan takip ettik
“Televizyon ve sosyal medyada gösterme belirten yer sarsıntısı uzmanlarını güvenli buluyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 55,6'sı ‘evet güveniyorum' derken, yüzde 44,4'ü ‘hayır güvenmiyorum' dedi. “Yer Sarsıntısı ardından kullandığınız/takip ettiğiniz haber kaynakları hangileridir?” sorusuna katılımcıların yüzde 48,6'sı ‘televizyon' yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 39.4'u bu soruya ‘sosyal medya' yanıtını verirken, yüzde 11,4'ü ‘haber siteleri', yüzde 0,6'sı ise ‘yakın çevre, arkadaş' cevabını verdi.

Depremden sonra kademeli olarak sürekli okulların tatil edilmesini katılımcıların yüzde 95'i olumlu bulduğunu açıklama ederken, yüzde 5'i negatif bakış bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.