Diyanet Eğitim Planını Hazırladı! 'Kur'an Kursu Zorunlu Eğitim Olsun'

Diyanet Eğitim Planını Hazırladı! 'Kur'an Kursu Zorunlu Eğitim Olsun'

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı, 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarının okul öncesi mecburi eğitimden sayılmasına yönelik MEB ve ilgili akademisyenlerle toplantı yapılacağı açıklandı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik Kur’an kurslarının mecburi eğitimden sayılmasına yönelik plan yaptığı olduğu ortaya çıktı. Diyanet, bu amacını gerçekleştirmek için MEB ve ilgili akademisyenlerle toplantı yapacağı açıklandı. Diyanet, 13-18 yaş öğrenci grubuna özgü yaz Kur’an kursu açma çalışması da başlattığını açıkladı. Türkiye Diyanet Vakfı öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, YURT-KUR, üniversite kampüsleri gibi yerlerde Kur’an kursları açılacak.

Yapılan planlar, Diyanet’in 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na yansıdı. Raporun, ‘Eğitim Hizmetlerine Yönelik Planlanan Faaliyetler’ bölümünde Kur’an kurslarının örgün eğitim sisteminin bir parçası olmasına yönelik somut bir hedef yer aldı. Diyanet’in söz konusu hedefi hayata geçirilirse Kur’an kursları ilköğretim sisteminin ilk basamağı haline gelecek.

13-18 YAŞA ÖZEL KUR'AN KURSU

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an kurslarına giden çocukların yaş grubunu genişletmeyi de hedefliyor. Rapora göre, 13-18 yaş grubunun ilgi, ihtiyaç ve seviyelerine uygun müstakil bir yaz Kur’an kursları programı hazırlanması çalışmaları tamamlanacak. Çocuklara yönelik dini eğitimin yaygınlaştırılması için pek çok faaliyet de rapora girdi. Raporda, bu çalışmalardan bazıları şöyle ifade edildi: Yaygın din eğitimi bağlamında erken çocukluk dönemi din ve değerler eğitiminde gelecek perspektifi konulu çalıştay düzenlenecek.

Çalışan gençliğe yönelik yaygın din eğitimi içerik ve planlama çalışmaları yapılacak.

4-6 yaş grubu Kur’an kursu öğreticilerine yönelik tezli/tezsiz yüksek lisans programı açılmasına yönelik 29 Mayıs Üniversitesi ile toplantı yapılacak.

YURTLAR, ÜNİVERSİTELER, CEZAEVLERİ...

Diyanet, Milli Eğitim Bakanlığı gibi 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Kur’an Kursları Uygulama Esasları hazırladı. Bu esaslar içerisinde Ali Erbaş’ın açıklamalarının dayanağı da yer aldı. Esaslar’ın ‘Gençlere Yönelik Yaygın Din Eğitimi’ başlıklı bölümünde, hastane, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastanelerde kurslar açılacağı şöyle ifade edildi: “Örgün eğitime devam etmekte olan gençlere yönelik yaygın din eğitimi faaliyetleri kapsamında yaş gruplarına göre uygun derslikler oluşturularak İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Hafta Sonu Öğretim Programı ile Camilerde Kur’an Öğretimi Hafta Sonu Kur’an Kursları Programı ve Kur’an Kursları Yurtdışı Misafir Öğrenci Öğretim Programı öncelikle uygulanacaktır.

Ayrıca, TDV öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, YURT-KUR, üniversite kampüsleri vb. Yerlerde gençlere yönelik D grubu Kur’an kurslarında İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Hafta Sonu Öğretim Programları açılabilecektir.”

KURSLAR İÇİN ORTAK MÜFREDAT 

Öte yandan başkanlık, 4-6 yaş grubu yaz Kur’an kurslarına yönelik öğretim programının etkin yürütülmesi, uygulamada birliğin sağlanması amacı ile programa uyumlu bir ders materyalinin hazırlanması kapsamında bir komisyon oluşturdu. Kur’an kursu öğreticilerinden oluşan komisyon üyeleri, bu gayeyle taslak metinleri hazırladı. Taslak metinlerin değerlendirilmesi işlemleri sürüyor.

Diyanet’in yeni eğitim-öğretim senesinde birinci dönem 13 Eylül’de başladı, 23 Ocak 2022’de sona erecek. 24 Ocak-6 Şubat tarihlerinde yarıyıl tatili olacak. İkinci dönem ise 7 Şubat’ta başlayacak ve 12 Haziran’da sona erecek.

2021-2022 Eğitim Öğretim yılı Kur’an kursları açılış programı 13 Eylül 2021 Pazartesi günü Diyarbakır’da yapılmıştı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katılmıştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.