Emekli, EYT, 3600 Ek Gösterge ve Memur milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor..! 24 bin lira artış...

Emekli, EYT, 3600 Ek Gösterge ve Memur milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor..! 24 bin lira artış...

Emekli, çalışan herkesi yakından ilgilendiren müjdeli haber geldi! Maaşlara tam 1200 TL zam yapılacak! Ayrıca emekli ikramiye ödemelerinde de ciddi bir artış olacağı resmi olarak duyuruldu. Emekli ve çalışan milyonlarca vatandaş bu müjdeli haberi bekliyordu. 3600 ek gösterge kapsamında beklenen gelişmelerin yaşanması emekli ve çalışan herkesi umutlandırdı.

Hükümet 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 milyona yakın memurdan oy alabilmek için yıllardır tozlu raflarda beklettiği 3600 ek gösterge değişikliğini hayata geçirmeye karar verdi. Ancak öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ve yönetici hizmetlerinde çalışanların 3600 ek göstergeye terfi etmeleri halinde, halen bu ek göstergede bulunan yüksek dereceli memurlarla aralarında gösterge huzursuzluğu yaşanacağı belirtildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte hastanelerde çalışan hemşirelerle uzman doktorlar aynı gösterge rakamına ulaşacak. Memur-Sen'in bu sorunu hükümete ilettiği, çözüm olarak ek gösterge artışının tüm memurlara uygulanması yönünde öneri sunduğu öğrenildi.

Huzursuzluk çıkar

Mevcut sistemde sağlık hizmetleri sınıfında çalışan hekimler 3600, hemşireler ise en fazla 3000 ek göstergeye kadar yükselebiliyor. Hekimlerden de 3600 ek gösterge hakkını sadece 1'inci dereceye yükselmiş uzman tabipler alabiliyor. 2 derecedeki tabip 3000, uzman veteriner hekim 1600 ek göstergede bulunuyor. Hemşirelere 3600 ek gösterge hakkı verilmesi halinde hemşire ile uzman doktor aynı emeklilik haklarına kavuşacak.

Aynı şekilde emniyet, eğitim, din hizmetleri ve idari personelde de benzer sorunların yaşanmasından endişe ediliyor. Örneğin; polis memurları en fazla 3000 ek göstergeye kadar yükselebilirken, şimdi 3600 ek göstergeye kadar çıkabilecek. Emniyette halen 3600 ek gösterge 1'inci dereceye yükselmiş daire başkanlarıyla birinci sınıf emniyet müdürlerine veriliyor. Yani polis memuru ile örneğin; kaçakçılık daire başkanı aynı haklara sahip olacak.

Aylıklar ve ikramiye artacak

Hesaplamalara göre, 3600 ek göstergenin yasalaşmasıyla öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ve yöneticilerin maaşlarında brüt 107 TL, emekli aylıklarında 820 lira ve emekli ikramiyelerinde de 24 bin 600 lira artış olacak. Aylık ve ikramiye artışları ek gösterge ve çalışma sürelerine göre değişiklik gösterecek.

Mevcut sistemin tamamen değiştirilmesi gerekiyor

Konuya ilişkin bilgi veren Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, sadece belirli bir meslek grubu yerine tüm memurların ek göstergelerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde karmaşıklıkların ve haksızlıkların yaşanacağını belirten Tonbul, “Bir grup memur 3600'e yükselince halen 3600 ek göstergeli memurların durumu ne olacak? Onlar bir üst göstergeye yükselse bu sefer orada işler karışacak. Biz ek gösterge cetvelinin tamamen yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde uzman doktorla hemşire aynı emeklilik hakkına sahip olacak, haksızlıklar yaşanacak” dedi.

3600 Ek Gösterge Ödemesi Kabul Edildi mi?

Emekli ve çalışan milyonlarca vatandaş bu haberi bekliyordu. Yeni zam rakamları belli olmaya başladı. Çalışan maaşları ve emekli ikramiye miktarlarında ciddi bir artış olacağı gözleniyor. 3600 ek gösterge kapsamında yapılacak ödemeler de yine beklenen haberler arasında yer alıyor. Detaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı. Emeklilerin maaşları tam 1200 TL zam alacak. Ayrıca emeklilere verilen ikramiye ödemeleri de 45 bin lira kadar aratacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan toplu sözleşmeden hemen sonra memur ve memur emeklisi olan milyonlarca vatandaş 3600 ek gösterge ödemeleri hakkında detayları araştırma başlamıştı. Çünkü ilgili 3600 ek göstergenin çıkması memur ve memur emeklisi olan vatandaşların maaşında artış olması anlamına geliyor. Peki, ilgili ek göstergeden kimler faydalanabilecek? Açıklama geldi mi?

Cumhurbaşkanı Açıklama Yaptı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Memur-Sen sendika yöneticilerinin kabul gününde 3600 ek gösterge için yasal çalışmaların 2022 yılında son bulup tamamlanacağını açıklamıştı. Bu açıklama neticesinde memur ve memur emeklilerinin heyecanlı bekleyişi ivme kazandı. Ayrıca ek gösterge hakkında çalışma bakanı olan Vedat Bilgin’e de ilgili talimatların verildiği vurgulanmıştı. 2022 yılında sayılı günler kala konu hakkında yeni gelişmelerin takipçisi de arttı.

EYT çıkacak mı? EYT son durum

Emeklilikte Yaşa Takılanların en çok merak ettiği soru ise, EYT çıkacak mı? EYT’nin 2023 seçimler öncesinde çıkacağı düşünülüyor.  Bakanlık ile yapılan görüşmeler sonrası  EYT’nin haklarının verilmesi konusunda tüm sorunlar ve çözümler masaya yatırıldı. 6 milyondan fazla kişiyi yakından ilgilendiren EYT konusunu AK Parti milletvekilleri meclise taşımaya hazırlanıyor.

EYT çıkarsa nasıl olacak? EYT son dakika

Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni düzenlemeler gelirse, 1999 tarihinden yani düzenlemenin hayata geçirilmesinden önce işe giren EYT'li kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalı olarak çalışma şartı ile birlikte 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.