Hemşire, Polis, Öğretmen, Emekli, Memur milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! 1.100 TL maaş zammı

Hemşire, Polis, Öğretmen, Emekli, Memur milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! 1.100 TL maaş zammı

1.100 TL zam gelecek! Milyonlarca kişi alacak, maaşlar ve... Milyonlarca çalışanın maaşı artacak. En düşük artış miktarının 1.100 TL olması bekleniyor. Hemşire, polis, öğretmen, din görevlisi ve çok sayıda çalışanı ilgilendiriyor. Maaşların dışında emeklilik ikramiyeleri de artacak.

Milyonlarca kişi için geçerli. Maaşlar 1.100 TL artacak. Aynı zamanda emekli ikramiyelerinde de ciddi artış görülecek. İkramiyelerdeki artış miktarı 41 bin lirayı bulacak. Açıklamalar art arda geldi. Detaylar netleşiyor.

Milyonlarca çalışan bekliyordu. Açıklamalar art arda geldi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge ile ilgili yaptığı açıklamada, "3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturacağız." dedi.

Ek Gösterge Sistemi, memurların hem çalışırken aldıkları maaşta hem de emekliliklerinde maaşın ve özellikle de emeklilik ikramiyesinin miktarının belirlenmesinde önemli bir unsur. Türkiye gazetesinden İsa Karakasş 3600 ek gösterge ile ilgili gelinen süreci yazdı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti seçim beyannamesinde yer alan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine ek gösterge imkânı verileceği müjdesini 24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde açıklamasından beri sadece belirtilen meslekte çalışan kamu görevlileri değil tüm memur ve kamu çalışanlarının gözünü bu konuda yapılacak olan düzenlemeye pürdikkat çevirdi.

EK GÖSTERGE TALEBİ ARTTI! 

Sadece polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine ek gösterge vaadi, diğer memur ve kamu görevlilerinin de bu yönde taleplerinin artmasına yol açtı.

Gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza gelen iletilerden çok sayıda başta uzman onbaşı ve uzman çavuş olarak istihdam edilen uzman erbaşlar olmak üzere kamuda çalışan avukatlar, yerel denetim elemanları, ceza infaz ve koruma memurları, kamuda görev yapan şefler, müdür yardımcıları… ve diğer kamu görevlileri de ek gösterge düzenlenmesinden faydalanmayı talep etmekte oldukları anlaşılmaktadır.

Diğer yönden 3600 Ek Gösterge verilecek olan dört meslek grubunun göstergeleri başta yönetici ve üst yöneticiler ile kariyer meslek grubunda bulunan kamu görevlilerinin ek göstergelerini geçmesi, yaklaşması ya da aradaki makasın azalması ayrı bir sorun teşkil etmektedir.

Asgari ücretten sonra 3600 Ek Gösterge çözüme kavuşacak! 

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 Ek Gösterge çalışmalarını da bu sözleşme döneminde tamamlayacaklarını tüm kamuoyuna ilan etmiştir. Bu kapsamda çalışmalar son sürat devam etmektedir.

Çalışma hayatına ilişkin yapılmakta olan düzenlemelere ilişkin takvimde ilk sırayı bu yılın sonuna doğru açıklanacak olan 2022 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları yer almaktadır. Akabinde 3600 Ek Gösterge çalışmalarının tamamen şekillenmesinin neticelendirilmesi ve tüm topluma açıklanması beklenmektedir. EYT/Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili medyada yer alan çok sayıda senaryonun aksine henüz bir gündem bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Devlet Memurları Kanunundaki denge gözetilmeli! 

Devlet Memurları Kanunu’nda memurların hizmet sınıfları, unvanları, aylık dereceleri, hiyerarşik yapı dikkate alınarak özlük haklarını belirleyen bir denge bulunmaktadır.3600 Ek Gösterge çalışmalarında bu dengenin korunması, anılan kanuna hâkim olan “sınıflandırma”, “liyakat” ve “kariyer” temel ilkelerinin gözetilmesi, sadece nicelik değil, tüm memurların kadro unvanları dikkate alınarak, standardize biçimde değil; yürütülen görevin özellikleri, görev yapan memurun sevk ve idare ettiği personel sayısı, kullandığı kamu kaynağı vb. unsurlar dikkate alınarak belirlenmelidir..

Diğer yandan meseleye sadece ek gösterge açısından bakılmamalıdır. Özellikle kamu personelinin verimliliğinin artırılması, kamu personel yönetiminin stratejik insan kaynakları yönetimi esasları çerçevesinde yeniden şekillendirilmesi ve bu çerçevede kurumların insan kaynakları birimlerinin güçlendirilmesi ve insan kaynakları ile ilgili personele yeni yetkinlikler kazandırılması (ödül ve ceza sisteminin daha verimli kullanılması…) açısından da ele alınmalıdır.

Velhasılıkelam 3600 Ek Gösterge meselesinde; açıkladığımız hususlar dikkate alınıp bilimsel analizler yapılarak objektif kriterler oluşturulmadan sadece vadedilen dört meslek grubuna verilmesi diğer tüm kamu personelini ve kamu hizmetlerini derinden etkileyecektir…

'YIL SONUNA KADAR ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge ile ilgili yaptığı açıklamada, "Engellilere ve devlet korumasında yetişen kişilere verilen kamuda istihdam hakkının düzenli bir şekilde işletilmesini temin ettik. Bu kapsamda öğretmenlerimiz başta olmak üzere personelimizin önemli bir kısmını kapsayan 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. Memur-Sen'in bu konunun neticelendirilmesi hususunda gösterdiği gayretin yakın şahidiyiz.Gerçi bizim yıllar önce sözünü verdiğimiz ve hazırlıklarını başlattığımız 3600 ek gösterge meselesini sahiplenmeye çalışan CHP gibi fırsatçılar olduğunu da görüyoruz. Neyse ki milletimizin ve kamu görevlilerimizin hafıza kayıtlarında bunların hepsi de mevcuttur. İnşallah bundan sonra da Memur-Sen ile iş birliği ve dayanışma halinde kamu görevlilerimizin durumlarını iyileştirmeye devam edeceğiz. Hiçbir ayrım yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden, herkesin huzuru ve refahı için çalışmayı sürdüreceğiz." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Memur- Sen Büyük Türkiye Buluşması'nda yaptığı açıklamada, 3600 ek gösterge meselesini Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle sonuçlandırmak üzereyiz, Ocak ayında TBMM’ye getireceğiz. " dedi.

EK GÖSTERGE NEDİR? 

Milyonları ilgilendiren ek gösterge memur ve onların maaşlarını, emekli aylıklarını ve emekli ikramiyelerini belirleyen bir gösterge rakamı. Memurların maaşları hesaplanırken kullanılan ek gösterge yükseldikçe maaş ve tazminat yükseliyor.

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNDEN KİMLER FAYDALANACAK? 

Ek gösterge öğretmen, polis, hemşire, doktor, din görevlileri gibi birçok memuru kapsayacak. Yasalaşması durumunda verileceği tarih ve diğer detaylar da ortaya çıkmış olacak.

EMEKLİ AYLIĞI VE TAZMİNATININ YÜZDE 20-25 DÜZEYİNDE ARTMASI BEKLENİYOR

Memurların maaşları ve ikramiyeleri hesaplanırken unvanlarına kıdemlerine derecelerine ve ek göstergelerine bakılıyor. Dolayısıyla ek göstergesi 2200 olan bir memura göre 3600 olan bir memurun emekli maaşı yüzde 20-25 daha fazla oluyor. İkramiye de buna göre artıyor.

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK? 

Bu noktada şube müdürleri, şefler, daire başkanları, müfettişler, kariyer meslekler, uzmanlar, genel müdür yardımcıları, üniversitelerdeki genel sekreterler, daire başkanları gibi idareci kadroları da kapsayabilecek. Bu noktada idareci olmayan memur kadrolarının da gözden geçirilmesi bekleniyor.

ÇALIŞMAYI KİM YÜRÜTECEK? 

3600 ek gösterge konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları ile birlikte Hazine Mali Bakanlığı, SGK ve Cumhurbaşkanlığı bürokratları ortak çalışmalar yapacak. İşin mali boyutunun bulunması dolayısıyla yapılacak artışlar ve kapsamları da yeniden hesaplanmış olacak.

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ MECLİS'E GELECEK

Ortak çalışmanın ardından hazırlanacak taslak TBMM'ye gönderilerek yasalaştıktan sonra devreye gerecek. Yasanın detaylarında kimlerin bu artıştan nasıl yararlanacağı, maaş artışlarının kimleri kapsayacağı da belirlenecek.

EMEKLİLER YENİ DÜZENLEMEDEN ETKİLENCEK Mİ? 

3600 ek gösterge düzenlemesinin sadece mevcut memurları mı yoksa emekli olmuş memurları da mı etkileyeceği de yine çalışma gündeminde olacak ve burada alınan ortak kararla belirlenmiş olacak.

MEMURUN EMEKLİ AYLIKLARI BÜYÜK ORANDA ARTACAK

Ek göstergelerin 2200'den 3000'e ve 3600'e çıkarılmasıyla birlikte öncelikle 2 milyona yakın polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum