Hes Kodu Nasıl Alınır? E-Devlet Sistemi Üzerinden Nasıl Yaparız?

Hes Kodu Nasıl Alınır? E-Devlet Sistemi Üzerinden Nasıl Yaparız?

Çin’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan Korana virüs salgını nedeniyle ülkemizde HES kodu uygulaması başlatılmış ve Korana virüs salgını tedbirleri kapsamında bir çok yerde zorunlu kılınmıştı. Türkiye genelinde ise vatandaşlar HES kodlarını nasıl alabileceklerini sorguluyor. HES kodları SMS, e- devlet ve Hayat Eve Sığar uygulaması olmak üzere üç şekilde alınabiliyor.

Korana virüs tedbirleri kapsamında hayatımın bir parçası haline gelen HES kodları artık bir çok yerde istenir hale geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine bu konu hakkında genelge gönderildi. İllere gönderilen genelgeye göre; “Şehir içi toplu ulaşım araçlarında, kamu ve özel konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirilmiştir. HES Kodu almayan vatandaşlar toplu taşıma araçlarından ve kamu/özel hiç bir konaklama tesisinden faydalanamayacaktır.’ ifadeleri yer aldı. Peki süresiz HES kodu nasıl alınır? İşte detaylar…

HES kodu nedir ve Nasıl Alınır?

HES kodu yada uzun ismiyle Hayat Eve Sığar Kodu, güvenli bir şekilde Covid-19 riski taşıyıp taşımadığınızı karşı tarafa güvenli bir şekilde iletmenizi sağlayan koddur. Paylaşılan HES kodları uygulama üzerinden sorgulanabildiği gibi kurumlara sağlanan sağlayıcılarla da kolaylıkla sorgulanabilir.

E-devlet üzerinden HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodunuzu e-devlet sistemi üzerinden güvenle alabilirsiniz.

Hayat Eve Sığar Uygulaması Üzerinden HES kodu Nasıl Alınır?

Hayat Eve Sığar uygulaması girilerek hayat ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girilir. ‘HES Kodu Oluştur’ butonuna tıklayarak, kod süresi seçilerek HES kodu oluşturulur.

SMS ile HES Kodu Alma

HES yazarak boşluk bırakılır. TC kimlik numarası daha sonra TC kimlik seri numarasının son dört hanesi yazılır. Son olarak paylaşım süresi yazıldıktan sonra 2323’e SMS atılır.

HES Kodu Zorunluluğu

Korana virüs tedbirleri ile hayatımıza giren HES kodu hayatın neredeyse her alanında zorunlu hale geldi. Bunlardan birisi de toplu taşıma araçları. Bu konu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine 2 farklı genelge gönderildi. İlk genelgeye göre toplu taşıma araçlarının akıllı kart sistemleri Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar sistemi ile entegre olacak. 2. Genelge ise konaklama ile ilgili. Genelgeye göre müşterilere konaklama tesisine kabul sırasında HES kodu sıralaması yapılacak; risk bulunmayan müşteriler tesise kabul edilebilecek. HES kodlarının zorunlu olacağı bir diğer yer ise ÖSYM tarafından yapılacak olan sınavlar olacak.

ÖSYM başkanı Halis Aygün tarafından yapılan açıklama şu şekilde "Değerli adaylarımız, pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemler kapsamında, başkanlığımızca uygulanacak sınavlara başvurularda sizlerden HES Kodu bilgisi istenecektir". HES kodları ayrıca AVM’ ler içinde zorunlu olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabine toplantısı ardından yapılan açıklama da AVM girişlerinde HES kodu uygulamasına geçileceğinin sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla HES kodları AVM girişlerinde de zorunlu hale geldi.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.