Hesaplar değişti! 2022 Asgari ücrete gelecek olan net maaş ve zam oranı yüzde 30'u geçti

Hesaplar değişti! 2022 Asgari ücrete gelecek olan net maaş ve zam oranı yüzde 30'u geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek asgari ücret zammı sözü verirken 2022 maaşlarına yönelik artış beklentisi yüzde 30'u geçti. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında ikinci tur görüşmeleri yarın Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında ikinci tur görüşmeleri yarın Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yüksek asgari ücret sözü verirken 2022 zammına yönelik beklentiler yüzde 30'u geçti. Kasım ayı enflasyonu ve 5 aylık 10.48'lik oran asgari ücretteki pazarlıkları da değiştirdi.

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE 2022 ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI ORANI

Enflasyonun üstünde ve refah payı ile beraber yapılacak hesaplamalarda artış oranı yüzde 30'u geçecek. Vergi destekleriyle rakam daha da yükselebilecek.

2003'TE YÜZDE 37.48 ARTTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Türk-İş ev sahipliğinde, 9 Aralık'ta da TİSK ev sahipliğinde toplanacak. Bakan Bilgin çalışmanın dört oturumda tamamlanacağını açıklamıştı. AK Parti iktidarı döneminde asgari ücrete en yüksek zam 2003 senesinde yüzde 37.48, 2015'te de yüzde 33.46 olarak gerçekleşti.

2003 senesinde 226 lira olan asgari ücret 310,7 lira, 2015 senesinde da 974,8 liradan 1300,9 tl'ye çıkmıştı.

ORAN BU OLURSA ASGARİ ÜCRET 3950 TL'LERİ GÖRECEK

Edinilen son dakika bilgisine göre Türk-İş, hükümetin masaya yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranının üstünde bir teklifle oturmasını isterken, asgari ücrete bu oranda zam yapılması halinde net maaş yaklaşık 3850 tl'ye yükselecek. Vergi ve prim indirimi içermeyen ücret senaryosuna göre; asgari ücret yüzde 31 artışla net 3700 lira, yüzde 34 artışla 3785 lira, yüzde 37 yükselişle 3870 lira, yüzde 39,76 artışla da da yaklaşık 3950 tl'ye yükselecek.

Edinilen son dakika bilgisine göre TİSK de, asgari ücret işveren desteğinin önümüzdeki yıl da devam etmesinin önemli olduğunu ve yeni istihdam yaratılmasında fayda sağlanacağını belirtiyor. Hükümet, asgari ücrette yapılacak artışla beraber işverenin maliyetini azaltmak için şirketlere vergi, prim teşviki ile destek sağlayacak.

VERGİ VE PRİM İNDİRİMİ OLURSA 4 BİN 462 TL

Hükümet asgari ücretteki artışla ortaya çıkan maliyetin yükünü hafifletmek için işletmelere vergi ve prim desteği vermeyi planlıyor. Vergi ve 5 puan işçi primi indiriminde de asgari ücret yüzde 31 artış göstermesi durumunda 4194 lira, yüzde 34 çoğalması halinde 4284 lira, yüzde 37 artış halinde 4373 lira, yüzde 39,76 artış göstermesi durumunda da 4462 lira olacak.

Yapılacak asgari ücret zammı sonrası işsizlik maaşı yapılan zam oranında artacak. Asgari Geçim İndirimi, iş göremezlik ödeneği, yaşlılık aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı zamlanacak.

"MİLLETİMİZİ ENFLASYONA EZDİRMEYİZ" DEDİ VE...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla alakalı yapmış olduğu açıklamada, "Asgari ücret noktasında bugüne dek olmuşun çok çok fevkinde bir neticeyi inşallah açıklamış olacağız" müjdesini vermişti.

İşte Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret 2022 zamlı maaşlarıyla ilgili yapmış olduğu o açıklama;

Başkan Recep Tayyip Erdoğan geride bıraktığımız hafta grup konuşması sonrasında milyonların beklediği asgari ücretle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Erdoğan çok büyük bir artışa işaret ederken "En kısa sürede açıklanacak. Asgari ücrete bugüne dek olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.