İşçi ve İşverenler İçin yeni Dönem Başlıyor! Hepsi Para Ödemek Zorunda…İşte, Detaylar…!

İşçi ve İşverenler İçin yeni Dönem Başlıyor! Hepsi Para Ödemek Zorunda…İşte, Detaylar…!

Tüm işçi ve işverenler için yeni düzenleme haberi geldi. Para ödemesi artık yapılmayacak ve geçersiz sayılacak! Bu karar artık sözleşmelerin tümünde yer almaya başladı. İş sözleşmelerinde artık işçilere yönelik cezai işlemler uygulanamayacak. Sözleşmede yer alsa bile işçiler ödeme yapmak zorunda kalmayacak.

Tüm işçi ve işverenler için yeni düzenleme haberi geldi. Para ödemesi artık yapılmayacak ve geçersiz sayılacak! Bu karar artık sözleşmelerin tümünde yer almaya başladı. İş sözleşmelerinde artık işçilere yönelik cezai işlemler uygulanamayacak. Sözleşmede yer alsa bile işçiler ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Ayrıca bu yenilik işverenlerin iş sözleşmelerini erken bitirmelerine karşın düzenlendi. Yapılan yeni düzenleme ve işçi hakları hakkında merak edilen tüm ayrıntılar haberimizde. İşte, detaylar…

Sözleşme Fesih Hakkına Sınırlama Getirildi!

Tüm işverenler işçinin sözleşmeyi erken fesih etmesini engellemek amacıyla iş sözleşmelerine cezai şart eklemeye başladı. Sözleşmede yer alan zorunlu erken fesih kuralları dışındaki nedenlerden ötürü fesih işlemi yapılırsa artık işçiler para cezası ödeyecek. İşverenlerle pazarlık gücüne sahip işçiler arttıkça iş sözleşmelerine konulan cezai şartlar daha sık gündeme gelmeye başladı.  Cezai şart, Borçlar Kanunu’na göre bir kişinin borcunu ifa etmemiş olması halinde alacaklıya karşı teminat niteliğinde bir edimi yerine getireceği taahhüdünde bulunması anlamını taşıyor. Bu bağlamda işverenlerin tümü sözleşmelere cezai işlem şartı da koymaya başladı. İşçi ve işverenler bu gelişme sürpriz oldu.

Fesih Hakkı Sınırlandırması!

Bilindiği üzere kurumsal işyerlerinde iş alım süreci başlatılınca iş sözleşmesi imzalanır. Bu iş sözleşmeleri hem işçiyi hem de işvereni garanti altına almaya yöneliktir. Aynı zamanda işçilerin gerekçe sunmadan sözleşmeleri fesih etmesine de engel olma amacı taşıyor. Sözleşmede bazı fesih şartlarına yer veriliyor. Bu şartlar dışında sözleşmenin fesih akdi söz konusu olmuyor. Ancak artık bu fesih gerekçeleri dışındaki gerekçeler ile işçiler iş sözleşmesini bitirirse para cezasına çarptırılacaklar.

En sık cezai şarta bağlanan yükümlülük fesih hakkının sınırlanması. İşçi ve işveren, iş sözleşmesini bildirimli olarak feshetme haklarından belirli süre için vazgeçiyorlar. O süreye uymayan, sözleşmeyi belirlenen asgari süreden önce fesheden taraf karşı tarafa sözleşmede belirlenen cezai şart miktarını ödemek zorunda kalıyor.  Ancak işçi ve işverenler için yeni düzenleme kapsamında artık belirsiz süreli sözleşmelerde fesih koşuluna bağlı cezai şart getirilemeyecek.

 

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.