Kristal Şekere Yapılan Yüzde 25 Zam Sonrası Şeker Fiyatları Ne Oldu?

Kristal Şekere Yapılan Yüzde 25 Zam Sonrası Şeker Fiyatları Ne Oldu?

Son günlerin gündemini oluşturan şeker için enflasyon rakamları ve ekonomideki durumlar itibariyle şeker fiyatları son aşamada ne kadar olduğu merak ediliyordu. Türkşeker yaptığı açıklama ile yüzde 25 zam yaptığını duyurdu.

Enflasyon rakamları ve ekonomideki durumlar itibariyle gündemdeki yerini alan şeker fiyatları son aşamada ne kadar olduğu merak ediliyor. Yapılan açıklamayla Türkşeker güncel şeker fiyatlarına yüzde 25 zam yaptı. 3,93 TL’den satışa konu edilen şeker bu zamla birlikte KDV dahil 5,30 lirada olarak satılacak.

Türkşeker Zam Açıklaması Yaptı

Bünyesinde 15 fabrikadan oluşan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş başta olmak üzere onlarca şeker fabrikası ile Türkiye’nin ihtiyacına cevap veren Türkşeker internet sitesinden duyuruda bulundu. Son zamanlarda yaygın marketler zincirlerinde şeker bulunamadığı, zam geleceği haberleri ile birlikte şekere olan arza yönelik tartışmalar bulunuyordu. Bu tartışmalar sonrası yapılan açıklamada şekere yüzde 25 oranında zam yapıldığı belirtildi.

Şeker Ne Kadar Oldu?

Türkşeker resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda KDV hariç olarak 3,93 liradan satılan kristal şekerin KDV hariç 4,91 lira olduğu, KDV ile eklendiğinde kilosunun 5,30 liradan satılacağı belirtildi. Artan fiyatlar sonrasında tüketici kristal şekeri 50 kiloluk çuvallarda almak isterse 212 TL öderken 265,28 Lira ödemek zorunda kalacak. Bu sayede vatandaşın cebinden 53,28 TL daha çok para çıkmış olacak.

Varlık Fonuna Devredilmişti

2018 yılında büyük tartışmalar eşliğinde şeker fabrikaları özelleştirilmişti. Bu anlamda Türkşeker bünyesinde de özelleştirmeye tabi tutulan 10 fabrika bulunuyordu. Diğer 15 fabrikada varlık fonuna devredilmişti. Fona devri sonrası yönetim kurulu da oluşturulamayan Türkşeker bu yüzden şekere zam yapamıyordu. Artan rakamlar ile maliyetler sonrasında durma noktasına gelen şeker fabrikaları için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanması sonrası yönetim kurulu oluşturuldu ve yönetimin ilk adımı da şeker fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapmak oldu.

Son günlerde şekerin bulunamadığına dair piyasada çıkan tartışmalar bulunuyordu. Bu tartışmalar neticesinde Türkşeker bu soruna da açıklama getirdi. 2020-2021 yılında fabrikalarda şeker üretiminde rekor kırıldığı, yaklaşık 400 bin ton şekerin üretildiği, kooperatif ile özel sektör fabrikalarının toplamda 1 milyon 150 bin ton civarında şeker ürettiği belirtildi. Basında çıkan şekere olan arz haberlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilirken piyasada firmaların fiyat yükseltme yoluna gittiği, daha yüksek fiyattan satmak için ürünlerini satmadığındın dolayı böyle bir ortamın oluştuğu açıklandı.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.