Marmara Denizi’nde Müsilajdan Sonra Yeni Tehlike Uzmanlar Uyarıyor!

Marmara Denizi’nde Müsilajdan Sonra Yeni Tehlike Uzmanlar Uyarıyor!

Marmara Denizi’nde yapılan müsilaj incelemesinden sonra veriler paylaşıldı. Marmara Denizi için uzmanlardan yeni tehlike uyarısı geldi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünde görevli olarak çalışan Doç. Dr. Yücel, Marmara Denizi’nde yapılan son müsilaj incelemesine dair bulguları paylaştı. Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj azalmışken boğaz için yeni bir tehlike başladı.

MÜSİLAJ GİTTİ YENİ TEHLİKE BAŞLADI

ODTÜ araştırma gemisi, uzun süredir Marmara Denizi’nde müsilaj incelemesine dair çalışmalar yürütüyor. Çalışmaya dair ise güncel veriler paylaşıldı. Müsilaj yoğunluğu denizde azalmışken yeni bir sorunda baş göstermiş durumda. Dr. Yücel, haziran ayında yoğun olarak görülen müsilaj tabakalarının gözlenmediğini müjdeledi. Fakat haziran ayına göre oksijen azlığı daha da ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

OKSİJEN AZLIĞI CİDDİLEŞMİŞ DURUMDA

Dr. Yücel tarafından yapılan açıklamalara göre müsilaj iki şekilde Marmara’yı terk etti. Bir bölümü Ege Denizi’ne taşınırken, bir bölümü de bakteriler tarafından çözülmüş görünüyor. Bu durumda Marmara Denizi’ndeki oksijen seviyesini tehdit ediyor. Denizde haziran ayına göre oksijen azlığı durumu daha da büyüdü. Özellikle de İstanbul’un güneyi ve İzmit Körfezi’nde oksijen azlığının ciddi boyutlarda olduğu açıklandı.

Dr. Yücel tarafından yapılan açıklamalara göre denizde 22 metreden sonra oksijen balıklar için yok denecek kadar az durumda. Haziran döneminde 28-30 metreye kadar oksijen bulunuyordu.

BALIK SAYISI AZALACAK

Denizdeki balıkların insan sağlığına zararlı olup olmadıklarına dair henüz bir araştırmanın yapılmadığını belirten Dr. Hasan Ördek ise ileri analizlerin yapılması gerektiğini ifade etti. Dr. Ördek’e göre ise bu yıl Marmara Denizinde daha az balık olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.