Memur ve Emekli'den sonra asgari ücretlinin yüzü gülecek mi? Asgari ücrete ek zam gelecek mi?

Memur ve Emekli'den sonra asgari ücretlinin yüzü gülecek mi? Asgari ücrete ek zam gelecek mi?

'Asgari ücrete ek zam yapılacak mı?' son günlerde hem asgari ücretle hem de daha yüksek ücretle çalışanlar bu sorunun yanıtını araştırıyor. Enflasyon artışı nedeni ile alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlar, asgari ücrete yapılacak ek zam ile bir nebze de olsa nefes alacak. Asgari ücret zammı gündemdeki yerini korurken daha yüksek maaş ile çalışanlar da ek zam beklentisi içerisine girdi.

'Asgari ücrete ek zam yapılacak mı?' son günlerde hem asgari ücretle hem de daha yüksek ücretle çalışanlar bu sorunun yanıtını araştırıyor. Enflasyon artışı nedeni ile alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlar, asgari ücrete yapılacak ek zam ile bir nebze de olsa nefes alacak. Asgari ücret zammı gündemdeki yerini korurken daha yüksek maaş ile çalışanlar da ek zam beklentisi içerisine girdi.

Özel sektör zam ile ilgili harekete geçti. Asgari ücret zammı beklenmeden zam kararı alan işverenlerden bazıları maaşları zamlı olarak ödemeye başladı. Asgari ücret zammı ile ilgili de hem hükümet kanadından hem de sendikalar tarafından art arda açıklamalar geliyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamalar 'zam sinyali' olarak yorumlanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan son açıklamasında da asgari ücret konusuna değindi. Erdoğan enflasyon ve asgari ücret ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. İşçi sendikaları da ek zam taleplerini yineledi. İşte asgari ücrete ek zamda son dakika gelişmelerinin ayrıntıları...

Asgari ücret 2022 yılında yapılan rekor zam ile 4 bin 253 lira 40 kuruş oldu. Ocak ayı itibarı ile yüzde 50 zamlı olarak ödenen asgari ücret artışı pek çok çalışanın beklentisini karşıladı. 3 milyondan fazla kişinin asgari ücretler çalıştığı düşünülürse asgari ücret zammı dolaylı olarak toplumun büyük kesimini etkiledi.

Enflasyondaki artışın kiradan gıda fiyatlarına, faturalardan ulaşım masraflarına kadar tüm giderleri artırması nedeniyle asgari ücretliye yapılan zam aylar içerisinde erdi. Enflasyondaki artış hem hükümetin hemde işçi sendikalarının masasında.

Temmuz ayında memur ve emekliye yapılacak zammın yanı sıra asgari ücretli olarak çalışanlara da zam yapılması gündeme geldi. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar 'asgari ücret zammına yeşil ışık' olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda sıklıkla enfasyon vurgusu yaparak vatandaşların, 'enflasyona ezdirilmeyeceği' mesajını veriyor. Erdoğan bugünkü konuşmasında da enflasyon ve asgari ücrete yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

Son 20 yılda asgari ücreti enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 200'e yakın artırdık. Aynı şekilde bu tuzaklarla uğraşmasaydık insanlarımızın gelir seviyelerini de iki katına çıkarmış olacaktık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama da benzer şekildeydi. Erdoğan, ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapıldığına dikkat çekerek, ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapılması yönünde talimat verdiğini söyledi.

Asgari ücret ile ilgili bir açıklamada AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası asgari ücret zammıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi;

"AK Parti açısından emeklimiz, esnafımız, çiftçimiz genç arkadaşlarımız bunlardan gelen talepleri takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz. Sabah da toplantımız vardı. Onların zamanlaması içeriklendirilmesi henüz Çalışma Bakanlığı tarafından hangi takvimde yapıyorlar, onlar için bir şey söylemek için erken. Onlar olgunlaştığı zaman bizdeki bilgileri paylaşırız. Vatandaşlarımız şunu bilsinler ki çeşitli sosyal kesimlerden bize iletilen talepler sistematik şekilde değerlendiriliyor."

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM GELECEK Mİ? 

Emekli ve asgari ücrete ilişkin Kayseri'de soruları yanıtlayan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, "Doğru, enflasyonist bir ortam var. Pandemiden sonraki süreçte böyle bir yere geldik. Önemli olan burada fiyat baskılaması kadar aynı zamanda da insanların alım gücünün artmasıdır. Eğer ki alabiliyorsanız o önemli.

Alamıyorsanız, gücünüz yetmiyorsa, alım gücünüz yok olmuşsa işte tehlikeli olan bu. O yüzden de enflasyon karşısında sabit gelirliyi, dar gelirliyi ezdirmemek, hakkını savunabilmek, gelirlerini daha artırıcı bir takım tedbirler almak da hükümetin işi. Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır" şeklinde konuştu.

Hükümet tarafından yapılan açıklamalar asgari ücrete zam geleceği beklentisini güçlendirirken işçi sendikaları da art arda açıklamalarda bulunuyor.

DİSK'ten yapılan açıklamada asgari ücretin günden güne eridiğine dikkat çekilerek asgari ücrete zam yapılması talep edildi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklamalarda bulundu. Çerkezoğlu, "Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal toplanarak yeni asgari ücret belirlemesinin önünde hiçbir mevzuat engeli yoktur. "diye konuştu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 110. ILO Konferansı’nda yaptığı konuşmada asgari ücret ve alım gücünün düşmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Atalay, "Asgari ücretlinin, emeklilerin ve tüm işçilerin alım gücünün korunması, emeklilikte yaşa takılanların durumu, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici işçilerin çalışma süreleri ile ilgili sorunlar acil çözüm beklemektedir. Ayrıca, kamu çalışanlarının işçiler gibi toplu pazarlık yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. " ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammı ile ilgili olumlu açıklamalar geliyor. Ancak zam yapılmaması durumunda çalışanları nasıl bir süreç bekliyor?

Özel sektörde asgari ücretin üzerinde maaş olanlar da ek zam beklentisi içinde. Birçok firma asgari ücrete zam yapılması durumunda, asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanlarına da ilave zam yapacak.

Ekonomik olarak yaşanan süreç, dünya genelinde enflasyonun yükselmesi firmaları harekete geçirdi. İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, bütçesi uygun olan şirketlerin çalışanlarına yüzde 15 ile 25 arasında zam yapmayı planladığı duyuruldu. Zamlı maaşların temmuz ayında çalışanların hesabına yatırılacağı açıklandı.

Bir zam açıklaması da Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nden geldi. Ortalama yüzde 20'lik zam yapılmasının gündemde olduğu duyuruldu.

Ek zam kararına özel sektörde bankalar öncülük ediyor. Peş peşe yapılan açıklamalarda ara zam kararı çalışanlara duyuruldu.

Zam kararını ilk uygulayan banka Garanti BVBA oldu. Garanti Bankası çalışanlarına yüzde 25 zam yaptı.

Akbank'tan da ek zam kararı geldi. Akbank çalışanları temmuz ayı itibarı ile yüzde 25 zam alacak. Zam kararı çalışanlara mail yolu ile bildirildi.

Genel Müdür Hakan Binbaşgil, tüm personele hitaben attığı elektronik postada şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi, bankamızda ücret artışları yılda bir kez ocak ayında gerçekleşiyor. Bu sene yüzde 36.08 oranındaki yıllık tüketici enflasyonunu baz alarak ve hiç bir arkadaşımızın ücret artış ortalamasının altında kalmayacak şekilde ücretlerimizi yılbaşında düzenlemiştik. Ancak ülkemizde yüksek seyreden enflasyon nedeniyle, 2022 yılına özgü olarak ücretlendirme uygulamamızda bir değişiklik yapma gereği gördük. Rutin uygulamada ocak 2023’te ücret düzenlemesinin bir kısmını öne çekerek temmuz ayında bankamız genelinde yüzde 25 oranında artış yapacağız.

DenizBank da diğer bankaların ardından ara zam için çalışmalara başladı. Bankadan yapılan açıklamada çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği, gerekli maaş düzenlemesinin yapılacağı vurgulandı.

Ara zam kararları art arda açıklanırken, bankaların yaptığı uygulamanın diğer sektörlere de yansıması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.