Merkez bankası eski başkanı 5 milyar dolar sattığı için hapis cezası almıştı! Ya şimdi ne olacak?

Merkez bankası eski başkanı 5 milyar dolar sattığı için hapis cezası almıştı! Ya şimdi ne olacak?

128 Milyar dolar nerede sorusu gündemi her gün meşgul ederken, afişler asılıp, kaldırılıyor. 128 milyar dolar nerede sorusu ateşten gömlek olmaya devam ediyor. Tutanın elinde kalacak gibi gözüküyor. Daha önce Merkez bankası başkanı 5 milyar dolar sattığı için hapis cezası aldı. İşte son dakika haberinin gelişmesi.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi aylardır aynı soruyu sormaya devam ediyor. 128 Milyar Dolar nerede sorusunun cevabını bekliyor. Merkez bankası ve Hazine Bakanlığı 128 milyar dolar hakkında açıklama yapsa da muhalefet partisini tatmin etmiyor.

Merkez bankası eski başkanı Gazi Erçel

Yargıç Fevzi Şıngar, Erçel'in, "Çalışma saatleri dışında 124 milyon doları satmak, Halk Bankası hesabındaki 57 milyar 879 milyon 761 bin 941 lira (kişisel) mevduatını 19 Şubat 2001'de 83 bin 952 dolara çevirmek suretiyle görevini kötüye kullandığı" kanaatine vardı. Şıngar, Erçel'i lehe hüküm içeren eski TCK'nın "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 240/1 maddesi uyarınca 1 yıl hapis, 141 YTL adli para ve 3 ay memuriyetten men cezasına mahkûm etti. 

Cumhuriyet Savcısı İsmail Akdoğan, daha önceki esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, Erçel'in eski Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ”görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 240. maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapsini ve cezanın, 80. madde uyarınca 6'da 1 oranında artırılmasın talep etti.

128 Milyar dolar sorusu neden hala cevaplanamıyor? 128 Milyar dolar sorusu ateşten gömlek olmuş durumda. Tutanın elini yakacak gibi gözüküyor.

İşte Gazi Erçel'in o gün aldığı cezanın karar açıklaması..

KARAR

Yargıç Fevzi Şingar, Erçel'i Merkez Bankası başkanı olarak çalışma saatleri dışında 124 milyon doları sattığı, Halk Bankası hesabındaki 57 milyar 879 milyon 761 bin 941 lira mevduatını 19 Şubat 2001 tarihinde 83 bin 952 dolara çevirmek suretiyle “görevini kötüye kullandığı” kanaatine vardı.

Erçel'e suçuna uygun düşen ve lehine olan eski TCK'nın 240/1 maddesi uyarınca 1 yıl hapis, 141 YTL adli para cezasına ve 3 ay memuriyetten yoksun kalma cezası veren Şingar, cezayı eski TCK'nın 80. madde uyarınca 6'da 1 oranında artırılarak, 1 yıl 2 ay hapis, 164 YTL adli para cezası ve 3 ay 15 gün memuriyetten men cezasına çarptırdı.
Gazi Erçel'in ifadelerini hafifletici neden görerek, cezada TCK'nın 59/2 maddesi gereğince 6'da 1 oranında indirim yapan Şingar, Erçel'e 11 ay 20 gün hapis, 136 YTL adli para cezası ve 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun kalma cezası verdi.

Şingar, cezayı bin 536 YTL adli para cezasına çevirerek, cezanın ertelemesine yer olmadığına karar verdi.
Bu arada Erçel'in avukatları, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

Davanın iddianamesinde, dalgalı kura geçilen 22 Şubat 2001'den birkaç gün önce bankalara 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD Doları satıldığı ve Erçel'in Türk Lirası'ndaki 52 milyar liralık hesabını dolara çevirdiği belirtiliyordu.

Erçel'in dalgalı kura geçileceğini yakınlarına bildirdiği ve menfaat sağlamalarına neden olduğu da ileri sürülen iddianamede, eski Merkez Bankası Başkanı'nın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “görevi kötüye kullanma” fiilini düzenleyen 240 ve suçun tekrarında cezada yarı oranında artırım öngören 80. maddelerine göre, 4,5 yıla kadar hapsi isteniyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.