SGK, SSK, Bağkur emeklisi ve Memura Temmuz'da en az yüzde 40 zam kapıda

SGK, SSK, Bağkur emeklisi ve Memura Temmuz'da en az yüzde 40 zam kapıda

Memur ve emeklilerin temmuzda enflasyon farkı dahil yüzde 39-40 aralığında zam alacakları hesaplanıyor.

Artan fiyatlar sonrası emekli ve memurların gözü enflasyon oranlarına çevrilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları, mayısta aylık yüzde 2,98 artarken yıllık enflasyon yüzde 73,50 oldu. TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 attı.

Sözcü yazarı ERDOĞAN SÜZER'in haberinde yer alan detaylar ise şöyle:

Halkın üzerine yağan zamlara rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı tüketici enflasyonunu yüzde 2.98 olarak açıkladı. TÜİK'e göre 5 aylık enflasyon da yüzde 35.64 oldu. Bu hesaba göre, olağanüstü bir durum yaşanmazsa önümüzdeki temmuz ayında memur maaşı ile emekli aylıklarına yapılacak enflasyon farkı dahil zam, yüzde 39 ile yüzde 40 aralığında oluşacak.

YÜZDE 40'I AŞAR

Memurlarla memur emeklilerine geçen ocak ayında yüzde 5 toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 2.5 da ek zam verilmişti. Böylece toplam zam yüzde 7.5'e çıkmıştı. TÜFE ise 5 ayda bu zammı 4.5 kattan fazla aşarak yüzde 35.64'e ulaştı. Haziran enflasyonunun yüzde 3.22 veya daha yüksek bir oranda gelmesi halinde 6 aylık enflasyon yüzde 40'ı aşacak. Bu durumda memur ve memur emeklilerine yüzde 32.5 enflasyon farkı yüzde 7 de toplu sözleşme zammı olmak üzere toplam yüzde 39.5 zam yapılacak.  İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise geçmiş 6 aylık enflasyon kadar, yani yüzde 40 oranında zam yapılacak. Emeklilere reel zam verilmemiş olacak.

Enerji zamları tetikler

Haziran itibarıyla elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 30 zam geldi. Ayrıca haziran başında zamlanan benzin ve motorine ay içinde yeni zamlar da gelebilir. Zincirleme zamlara neden olacak bu artışlar nedeniyle haziran enflasyonu düşük çıkmayacağı için
6 aylık zammın yüzde 40'ı aşması bekleniyor.

Kaynak: ERDOĞAN SÜZER - Sozcu.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.