TBMM Başkanı Şentop’tan Fransa’ya çok sert tepki

TBMM Başkanı Şentop’tan Fransa’ya çok sert tepki

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat'ta yer alan Ebüzziya Ailesi'nin basımcılık serüveninin anlatıldığı “Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi” sergisini gezdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat'ta yer alan Ebüzziya Ailesi'nin basımcılık serüveninin anlatıldığı “Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi” sergisini gezdi. Ziyarette Şentop'a Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve sergi küratörü Ömer Faruk Şerfioğlu eşlik etti.

Zeytinburnu Belediyesinin asalet defterini imzalayan TBMM Başkanı Şentop, sergi ile ilgili açıklamada bulunarak, Zeytinburnu Belediyesi'ni kültür sanat faaliyetlerinden dolayı tebrik etti. Sergiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şentop, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İş en ince ayrıntısına kadar çığırından çıkmış gibi gözüküyor”

Fransa'nın Albertville şehrindeki okullarında Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerle ilgili öğretmenlerine verdikleri cevaplar nedeniyle "terörist muamelesi" gören 4 çocuk ile ilgili soruyu yanıtlayan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Fransa'da uzun zamandır tüm Müslümanları huzursuz eden gelişmeler yaşanıyor. İslam dünyasını, İslam coğrafyasında yaşayan herkesi tüm Müslümanları üzüntü ile takip edilmesine sebep olan gelişmeler, olaylar var. Daha önce İslam dininin Peygamberi, peygamberimiz Hz. Muhammed'e hakaret taşıyan karikatürlerin zihin özgürlüğü, ifade hürriyeti dahilinde yayınlanmasına dair ilk önce Cumhurbaşkanı Macron'un ve Fransız siyasetçilerin bunları destekleyen açıklamaları oldu. İş ayrıntılarıyla çığırından çıkmış gibi gözüküyor. Yalnızca İslam dinine ve onun peygamberine hakareti açıklama hürriyeti dahilinde görmenin ötesinde insanları bu hakaretleri desteklemeye zorlayacak birtakım adımlar atıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Devlet eli ile yapılan bir eşkıyalıktır”

Şentop konuşmasının devamında, “Maalesef geçen gün yaşanan 4 minik çocuk, bunların 3'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türk çocuklar. Bir tanesine de Cezayirli bir ailenin çocuğu. 10 yaşında olan çocuklar sabahleyin çok erken bir saatte maskeli özel terör timleri kadar uzun namlulu silahlarla evlerinden alınıyorlar. Bunlar polis merkezine götürülüyorlar. 11 saat polis merkezinde herhangi bir hukuki suçlama, suçlama hukuken olmaksızın tutuluyorlar. Aileleri de aynı şekilde sorgulanıyor. Bu yapılanlar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında bütün hukuk sistemlerinin kurallarının ihlali anlamına geliyor. Devlet eli ile yapılan bir eşkıyalıktır. Fazla açık olarak açıklama ediyorum. Ben bu sabah Paris büyükelçimiz ile daha detaylarıyla konuyu konuştum. Data aldım. Aileler de bu konuda gereken adımları yasal olarak atma konusunda kararlılar. Fransa'nın yapmış olduğu bütün devletlerin ve toplumların aleyhinde çıkmasını gerektiren fazla korkunç bir hukuk tanımazlık. hemen şimdi de ifade ettim; tekrar ediyorum. Bir eşkıyalıktır. Bunun hesabı mutlaka hukuk kuralları içerisinde sorulmalıdır” şeklinde konuştu.

“Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en münakaşacı başkanlık seçimi olacak”

ABD seçimlerindeki son durum hakkındaki soruyu yanıtlatan Şentop, “Amerika Birleşmiş Devletleri'nde seçimler defalarca problemli olmuştur. Bazen adaylardan birinin çok mütevazi olduğu zamanlarda sükûnetle geçen seçimler olmuştur. 19. Yüzyılın başlarına dek seçimlerde önemli sıkıntılar yaşandığı görülmektedir. Sanıyorum Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en anlaşmazlığa neden olan başkanlık seçimi olacak. Henüz sonuçlar tam emin olmadığı için karakolda ve mahkemede devam edecek kısımları da var. Bir Takım eyaletlerdeki seçimlerin bir kısmı zaten taşındı” diye konuştu.

“Kimin başkan olacağının Türkiye Amerika ilişkilerini etkileyeceğini düşünmüyorum”

ABD seçiminin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceği ile ilgili konuşan Şentop, “Ben ABD Türkiye ilişkileri olarak başkanların belirlenmiş etkileri var. Sonuç itibariyle Türkiye-Amerika ilişkileri fazla başkan görmüştür. Fazla kongre, çok senatör, temsilciler meclis üyeleri değişmiştir. Bu ilişkilerde, ara sıra bir takım sıkıntılar yaşanmıştır fakat devam etmiştir. Ben kimin başkan olacağının Türkiye Amerika ilişkilerini belirleyici nitelikte bir şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum. Ben bir lahza önce seçimlerin sonuçlanmasını tablonun netleşmesi için arzu ederim” dedi.

Caner Sönmez
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.