Yüzde 25 devlet katkısı ile ayda 10 bin 732 TL yatırılıyor! Başvuru tarihi açıklandı…

Yüzde 25 devlet katkısı ile ayda 10 bin 732 TL yatırılıyor! Başvuru tarihi açıklandı…

2021 yılının sona ermesine kısa bir süre kala Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden gündeme geldi. Bireysel Emeklilik Sistemine kayıtlı kişiler açısından yıl sonu geçişleri önem taşıyor.


2021 yılının sona ermesine kısa bir süre kala Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden gündeme geldi. Bireysel Emeklilik Sistemine kayıtlı kişiler açısından yıl sonu geçişleri önem taşıyor. Zira, yıl boyunca ödenen miktarın toplamı hesaplanarak devlet katkısı alınıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi 18 yaşından küçük bireyleri de kapsayan bir uygulama konumunda bulunuyor. Aileler çocuklarının emeklilik hayatları için ilk adımı atma fırsatına sahip oluyor. Bireysel Emeklilik Sisteminde aylık ödemelerin yanı sıra toplu ödeme de yapılabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlara devlet tarafından yüzde 25’e varan katkı payı sunuluyor. Bireysel Emeklilik Sisteminde en yüksek ödeme 42 bin 930 TL olarak açıklandı. Vatandaşların yıl sonuna kadar 42 bin 930 TL ödeme yapması halinde 10 bin 732 TL devlet katkısı sunuluyor. Devlet katkısı ile sisteme yatırılan ödemeler paralel şekilde ilerliyor. Vatandaşların mali bütçelerine uygun ödeme planları hazırlanıyor. Lakin, 42 bin 930 TL’nin altında kalan ödemeler için devlet katkısının yüzdesinde düşüş yaşanıyor.

10 yıl ödeme ile erken emeklilik

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin çıkış noktası birikim yapma alışkanlığı oldu. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar aylık gelirlerine bağlı olarak emeklilik yatırımında bulunuyor. Asgari ücretle çalışan bir kişinin ödeme oranları düşük seviyede tutuluyor. Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde toplam 12 tane fon bulunuyor. Kişiselleştirilebilen fonlar uzmanlar tarafından yönetiliyor. 10 yıl boyunca düzenli ödeme yapan kişiler 56 yaşından itibaren emekli olma hakkına sahip oluyor. Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış yapmak isteyen vatandaşlar ödedikleri ücretleri geri alabiliyor. Lakin, uzmanlar tarafından çıkış işleminin Şubat ayında yapılması tavsiye ediliyor. Bu sayede devlet katkısı da alınabiliyor. Şubat ayının son iş gününden itibaren çıkış işlemlerini gerçekleştiren vatandaşlar hem ödedikleri miktarı hem de yıllık bazda devlet katkısını alabiliyor. Sistemden üç yıl içerisinde çıkış yapmak isteyenler için devlet katkısında kesinti uygulanıyor. Bireysel emeklilik sistemi içerisinde kalan fakat düzenli ödeme yapamayan kişiler ise hesaplarını dondurabilir. Birden fazla hesap açma hakkı tanınmaktadır. Ayrıca, birden fazla hesabı olan kişiler hesaplarını birleştirebilir. Bireysel Emeklilik Sistemi içerisindeki en eski hesap emeklilik yaşı için geçerli kabul edilmektedir.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.