Evde Bakım Parası Şubat Ayı İtibariyle 1544 TL’den 1657 TL’ye Çıkarıldı

Evde Bakım Parası Şubat Ayı İtibariyle 1544 TL’den 1657 TL’ye Çıkarıldı

Bir geliri olmayan engellilerin bakımı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen engelli maaşları bu ay zamlanıyor! Hanede kişi başına düşen gelir miktarına göre belirlenen engelli maaşı zamlı olarak ilk kez Şubat ayında verilecek. Peki maaşlara ne kadar zam yapıldı? Kimler engelli maaşından faydalanabiliyor? Engelli maaş başvurusu nasıl yapılır?

Ağır engeli olan vatandaşlar için devlet, onlara bakan kişilere bir miktar yardım parası ödemeye devam ediyor. Engelli vatandaşlara bakan yakınlara ödenen engelli maaşı için belirli bir gelir sınırı uygulaması var. Bu uygulamaya göre engelli vatandaşın bulunduğu hanenin gelir miktarı belli bir miktarı aşamaz. Diğer yandan engelli vatandaşa bakan kişinin de kan bağı olması şart.

Engelli Bakımı İçin Aylık 1657 TL Ödenecek

Engelli bakım parası memur maaş katsayısına endeksli olarak artan bir gelirdir. Sadece engelli vatandaşlara bakan ve kan bağı olan yakınlarının alabileceği bir gelir türüdür. Ocak ayından itibaren yapılan düzenleme ve hesaplarda bakım parası enflasyon oranında zamlandı. Geçtiğimiz yıl 1544 TL olarak ödenen engelli bakım parası, bu yıl 1657 TL’ye yükseltildi. Ocak ayı itibariyle artık engelli vatandaşlara bakan yakınları aylık 1657 TL bakım parası alacaklar.

Başvurular Bakanlığa Yapılacak

Son zamlarla birlikte 1657 TL’ye çıkarılan engelli evde bakım parası bu aydan itibaren ödenmeye başladı. Evde bakım paraları 1 ay geriden ödendiği için Ocak ayının maaşı, bu ay yatırıldı. Şubat ayının başından beri belirli bir sıra ile zamlı evde bakım paraları ödenmeye devam ediyor. Bakım parasını almak için ise vatandaşların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Başvuru Şartlarından Biri Yüzde 50 Engellilik Raporu

Engelli vatandaşların gündelik hayatlarını devam ettirebilmek için bakıma muhtaç olmaları durumunda, engelli bakım parası ödenmektedir. Ancak bu para engelliye değil, engelliye bakması adına kan bağı olan bir yakınına verilmektedir. Bu paranın alınabilmesi için ise söz konusu engelli vatandaşın en az yüzde 50 engeli olduğunu gösteren rapora ihtiyacı vardır. Söz konusu rapor bir sağlık kurulu tarafından onaylanmalıdır. Bunun birlikte engelli raporunda sağlık kurulu tarafından belirtilmiş ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması gerekmektedir. Yüzde 50 oranından daha düşük engeli olan vatandaşlar için engelli bakım parası ödenmez.

Engelli Bakım Parası İçin Gelir Şartı Nedir?

Engelli bakım parasının alınabilmesi için hane içerisindeki kişi başına düşen gelir miktarına bakılmaktadır. Engellinin bulunduğu hanedeki kişi başına düşen gelir miktarı, asgari ücretin üçte ikisinden düşük olmalıdır. Bu yıl ise bu sınır 1705 TL olmuştur. Yani, hanedeki kişi başına düşen gelir miktarı 1705 TL'den fazla olmamalıdır.

Engelli Bakım Parasının Kesilmesinin Önüne Geçildi

Gelir sınırına göre verilen evde bakım parası, bayram ikramiyesi nedeniyle kafa karıştırıyordu. İkramiyenin gelir sınırının aşmasına neden olmasının önüne geçilmesi için geçen sene bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre bayram ikramiyesi nedeniyle engelli bakım parasının kesilmesinin önüne geçildi.

İlginizi çekebilir..

Emekli Vatandaşa Her Ay Ödenen Ek Ödemeye 414 TL Ek Zam Müjdesi!

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.