E-devletten hemen başvurun! EYT için TBMM'den karar çıktı! Milyonlarca kişi emekli olacak

E-devletten hemen başvurun! EYT için TBMM'den karar çıktı! Milyonlarca kişi emekli olacak

EYT'lilerin emeklilik dilekçesi verme süreci Mart ayı itibariyle başladı. Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak ve ilk ödemeler 1 Nisan'da yapılacak. Ayrıca, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışan EYT'liler için destek primi indirimi süresi 30 güne çıkarıldı. Detaylar haberimizde.

TBMM Genel Kurulu, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifini görüşerek kabul etti. Kabul edilen kanun, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulunu kaldırdı. Böylece, bu tarihten önce çalışmaya başlayanlar, yaş dışındaki koşulları sağlayarak emeklilik hakkı elde edebilecekler.

Kanunun kabul edilmesi için Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle TBMM çalışmalarına üç hafta ara vermişti. Ancak, ara sonrasındaki ilk çalışma gününde EYT ile ilgili yasa teklifi ele alındı ve kabul edildi. Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

HANGİ EYT’LİLER HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK?

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, koşulları tamamlamış EYT’liler emeklilik dilekçesi verebilecekler. EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.

Bu kararla birlikte, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanların emeklilik hakkı için yaş şartı kaldırılmış oldu. Bu nedenle, koşulları sağlayan EYT’liler artık emekli olabilecekler.

EYT’lilerin uzun süredir talep ettikleri bu düzenleme, emeklilik bekleyen milyonlarca kişi için umut oldu. EYT’lilerin, yaş şartı nedeniyle emeklilik hakları ellerinden alınmıştı ve bu durum, uzun yıllardır büyük bir sorun olarak görülüyordu. Ancak, kabul edilen yasa ile birlikte bu sorunun çözümüne yönelik önemli bir adım atılmış oldu.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, koşulları sağlayan EYT’lilerin emeklilik hakları geri kazanacak ve emeklilik süreçleri başlayacak. Bu da, milyonlarca insanın hayatını değiştirecek ve ekonomik olarak rahatlamalarını sağlayacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

MARTTA DİLEKÇE 1 NİSAN’DAN İTİBAREN AYLIK

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çıkarılan kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, koşulları yerine getiren EYT’liler artık emeklilik dilekçesi verebilecekler. Mart ayı içerisinde dilekçe verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan itibaren bağlanacak. 4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecekler. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabilecekler.

Koşulları tamamlamayan EYT’liler ise tamamladıkları tarihten itibaren dilekçe vererek emekli olabilecekler. SGK, normal yıllarda emekli aylığı başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor ancak bu yıl yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusu yapacak olması nedeniyle incelemelerin zaman alması muhtemel. Buna rağmen ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, Ramazan Bayramı dolayısıyla 1.100 lira ikramiye de alacaklar.

BAŞVURULAR E-DEVLET’E

Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması için gerekli altyapı hazırlandı. EYT’liler, sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden emeklilik başvurularını yapabilecekleri gibi, emeklilik ile ilgili tüm işlemleri de buradan takip edebilecekler.

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler için işveren payında 5 puan indirim yapılacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen önergeyle, bu indirim için emekli olduktan sonra aynı işyerinde işe başlamak için tanınan on günlük süre 30 güne çıkartıldı. Beş puanlık prim indirimi, işçi işten ayrılıncaya kadar devam edecek. Başka işyerinde çalışan emekli EYT’liler için prim indirimi yapılmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.